A rendőrség máris ejtette Deutsch Tamás testvérének ügyét - még a szerződés aláíróit se hallgatták ki tanúként....

**Botrány Deutsch Péter Körül: Több Száz Milliós Szerződés Megkötése Utolsó Munkanapján**

A nyár folyamán indult nyomozás egy jelentős atlétikai világbajnokság szervezőcégének vezetője, Deutsch Péter, volt magasugró és a fideszes Deutsch Tamás testvére, ellen, miután az utolsó munkanapján még megkötött egy nagy értékű, több szempontból aggályosnak tűnő szerződést tavaly szeptemberben. A nyomozást megszüntették, de az Integritás Hatóság (IH) szerint a rendőrség nem járt el kellő alapossággal az ügyben, és a bíróság ebben nekik adott igazat.

Az IH vizsgálata több hiányosságot tárt fel a rendőrség eljárásában:

- Nem hallgatták meg tanúként a szerződés aláíróit és ellenjegyzőit.
- Nem készült igazságügyi szakértői vélemény a szerződésről, ami segített volna megállapítani, hogy az ár-érték arányban rendben van-e, és megfelel-e a piaci viszonyoknak.
- A szerződés összege csak minimálisan marad alatta az EU által meghatározott értékhatárnak, ami felett kötelező lenne közbeszerzést kiírni.
- Nem vizsgálták meg a szervező cég tulajdonosi szerkezetét.

Deutsch Péter az ügyön túl ismeretes az MTK-pálya újbóli felújítása kapcsán is. A több száz millió forintot kitevő felújítás célja hivatalosan az volt, hogy az legyen az egyik edzőpálya, de végül ez nem valósult meg. Az MTK elnöke, Deutsch Tamás, a botrány középpontjában áll.

Mindeközben Deutsch Pétert a Magyar Atlétikai Szövetség vezérigazgatójává választották október 17-én. A folyamatban lévő botrányok és az őt érintő kritikák ellenére ez a kinevezés tovább növeli a figyelmet a magyar atlétikai szféra vezetőivel kapcsolatos etikai kérdésekre.