Bayer Zsolt több empátiát és tisztességet várna mindenkitől! - közeleg a botrány

Először összegubancolódott az állításaiban, majd bejelentette, hogy korábban szándékosan tévesztette meg az embereket. Most pedig azt állítja, hogy a története egyáltalán nem bonyolult, csupán a másik oldal túlzottan keresi az ellentmondásokat.

Ezen információ hatására a nagyapámról alkotott képemben most egy »vajszínű árnyalat« jelent meg. Valójában nem túl bonyolult ez a helyzet, csupán egy kis empátia és tisztesség lenne szükséges a megértéshez, ami azon az oldalon sajnos hiányzik" – írta vasárnap a Magyar Nemzetben Bayer Zsolt, miután kiderült, hogy saját korábbi állításai ellentmondanak a történész Ungváry Krisztián kutatásának, amely cáfolta a nagyapjára vonatkozó korábbi nyilatkozatait.

Bayer évekkel ezelőtt egy interjúban arról beszélt, hogy kikérte a nagyapjára vonatkozó levéltári anyagokat, és azok alapján pozitív képet alkotott róla. Ungváry azonban dokumentumok alapján megcáfolta ezt, rámutatva nagyapja nyilas múltjára és besúgói tevékenységére.

Bayer ezután próbált magyarázkodni, azonban ellentmondásba keveredett saját magával. Az Index által előkeresett cikk szerint már korábban ismerte az említett leveleket, de most állítása szerint egy idős rokona kiegészítette őket, és csak ekkor derült ki számára, hogy nagyapja nyilas volt.


Bayer az írásában lejáratja Ungváryt, akit a „leggátlástalanabb, legocsmányabb gazembernek” nevez, minden alkalommal idézőjelbe téve a történész szavait. Továbbá megkérdőjelezi Ungváry szakmai hitelességét és a nagyapját tisztázó dokumentumokat, miközben Ungváry érveit elutasítja.

A történész Ungváry kutatása szerint Gyimes Károly, Bayer nagyapja, aki a kiskőrösi gettó orvosa volt, a holokauszt idején gettóorvosként részt vett embertelen tevékenységekben, majd a háború után besúgónak állt. Az ellentmondások és a tisztázatlan múlt további vitákat vetít előre a közvéleményben.