Deutsch szerint az összes pénzt ki kell szedni az EU-ból az utolsó eurócentig - kemény beszédet mondott

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt a befagyasztott uniós pénzekről és arról, hogy Orbán Viktor lehet az Európai Tanács elnöke.

Deutsch Tamás szerint gyökeres változásokra van szükség Brüsszelben, és olyan uniós képviselőket kell választani, akik a magyar polgárok bizalmából megkapott mandátumot arra használják, hogy a magyar érdekeket, ha kell, konfliktusokat is vállalva képviseljék Brüsszelben. Katarina Barley, az Európai Parlament alelnökének egy hetes cikkely szerinti eljárásról tett előterjesztéséről szólva Deutsch Tamás úgy véli, hogy ez ellentétes az Európai Bizottság decemberi bizonyítványával, amely szerint Magyarország minden, a bizottság által megfogalmazott módosítást végrehajtott, így jogosult az uniós forrásokra.

A politikus beszélt arról is, hogy a Magyarországnak járó európai uniós forrásokat évek óta jogellenesen tartják vissza, és szerinte határozottan kell szembe szállni a brüsszeli bürokrácia politikai zsarolásaival mindaddig, amíg a Magyarországnak járó uniós fejlesztési pénz az utolsó eurócentig meg nem érkezik.

Deutsch Tamás kifejtette, hogy Orbán Viktor esetleges megválasztása az Európai Tanács elnökének nem lenne egyszerű, mivel más uniós tagállamok vezetői kétségbeesetten szeretnék elkerülni ezt a forgatókönyvet, például Magyarország és más országok közötti viták miatt. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke esetleges indulása esetén a többi uniós tagállam vezetői szeretnék megakadályozni, hogy Orbán Viktor vegye át az ideiglenes elnökséget, de ez Deutsch Tamás szerint sajnálatos és döbbenetes.