Döbbenetes tempóban nőtt az indiaiak létszáma Magyarországon, de a kínaiak száma is megduplázódott, itt a friss adatok!

**Magyarország külföldi lakosságának összetétele átalakul: Ukrajnától Kínáig**

Friss adatok a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett 2022-es népszámlálási adatok az elmúlt 11 év külföldi lakosságot érintő változásait tükrözik Magyarországon. Az adatok szerint az ukrán, a kínai, a szlovák, a német és a vietnámi állampolgárok száma nőtt a legnagyobb mértékben az említett időszak alatt, míg a szerb és román állampolgároké csökkent.

2011-ben összesen 143 ezer külföldi állampolgár tartózkodott Magyarországon, ez a szám 2022-re 52 százalékkal, 218 ezerre nőtt. Az ukránok jelenleg a legnagyobb számban vannak jelen, valamivel több mint 36 ezer fővel.

A német, román és kínai állampolgárok adat szorosan követi egymást a 2-5. helyen, 22, illetve 18 ezer fővel, míg a szlovákok 17 ezer fős jelenlétével zárnak. A vietnámiak 6 ezren vannak jelen az országban.

Az elmúlt 11 évben jelentős változások történtek az itt tartózkodó külföldiek összetételében. Az ukránok, kínaiak és szlovákok száma emelkedett, míg a szerbek és románoké csökkent, utóbbiak 20 ezer fős visszaeséssel.

Az indiaiak létszáma arányaiban a legnagyobb mértékben nőtt, követve az ukránokat, vietnámiakat és oroszokat.

A kínaiak számának növekedése 2014-16 között ugrott meg jelentősebben, ennek hátterében a letelepedési kötvényprogram áll

A szlovák állampolgárok számának folyamatos növekedésében szerepet játszhat a Rajka környéke Pozsony agglomerációjának fejlődése, valamint az északkeleti határmenti településekre történő több költözés Kassáról.

Az adatok mögött számos tényező rejlik, amelyek befolyásolhatják a külföldiek Magyarországon való jelenlétét és összetételét. Ezek között szerepelhet a politikai helyzet, a gazdasági lehetőségek és az egyes országokkal kötött megállapodások is. A folyamatosan változó trendek figyelemmel követése fontos a társadalmi és gazdasági fejlődés szempontjából.