Savanyú a szőlő? - Megálljt parancsolt Kövér Lászlónak az Alkotmánybíróság


Ilyet régen láttunk.

Az Alkotmánybíróság szerepköre az utóbbi években kiüresedett. A bírák feladata az ország alkotmányos rendjének védelme – emlékeztetőül: az Alkotmány már nem létezik, a helyét az Alaptörvény vette át (a szerk.) –, azonban az elmúlt időszakban csak kivételes alkalmakkor küldtek vissza törvényt normakontrollra.

Most azonban váratlanul – három év után – váratlan döntést hozott az Ab – szúrta ki az mfor.hu. Az ellenzék 58 képviselője 2020 februárjában kért normakontrollt, miután úgy ítélték meg, hogy a Kövér László nevével fémjelzett házszabályok egyes rendelkezései sértik a képviselők alkotmányos jogait. Kövér ugyanis rendszerint rótt ki komoly büntetéseket a képviselőkre.

Ilyen szankciók között szerepel az Országházból és az Országgyűlési Hivatalból való azonnali kitiltás, amely a politikusok szerint a képviselői jogok gyakorlását ellehetetleníti.

Az Ab Alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a képviselők OH-s irodaházakból való kitiltását,

az Országházba lépés tilalmát azonban nem. Továbbá azt is Alaptörvény-ellenesnek nyilvánították, hogy egy képviselő meghatalmazott útján szavazhasson az Országgyűlésben.

Az Ab indoklása szerint nincs olyan alkotmányos érv, amely alátámasztaná a képviselők hivatali épületekből való kitiltását. A meghatalmazott útján történő szavazásra pedig

nem adhatnak felhatalmazást,

ugyanis azt kifejezetten a képviselők jelenlétéhez kötik.