Egy új kapcsolatrendszer és annak minden tapasztalata kerül Magyar Péter közelébe

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke bejelentette, hogy elfogadja európai parlamenti mandátumát, melyet a párt listavezetőjeként szerzett. Magyar a brüsszeli Zaventem repülőtérről jelentkezett be élőben, és kifejtette döntésének hátterét, valamint jövőbeni terveit.

Főbb pontok

1. Döntés háttere és célja: Magyar Péter hangsúlyozta, hogy döntése nem hosszú távra szól, és az EP-képviselői munka mellett továbbra is nagy hangsúlyt kíván fektetni a pártépítésre és a Tisza Párt 2026-os választásokra való felkészítésére. Kijelentette, hogy a Fidesz megpróbálta megakadályozni EP-mandátuma felvételét, de a szavazók háromnegyede támogatta döntését.

2. EPP és brüsszeli kapcsolatok: Magyar Péter kiemelte, hogy a Tisza Párt csatlakozása az Európai Néppárt EP-frakciójához komoly támogatást és tapasztalatot jelent a 2026-os választásokra való felkészülésben. Az EPP tagjai között volt miniszterelnökök és nagy formátumú politikusok vannak, akik tapasztalata és kapcsolatrendszere felbecsülhetetlen érték a Tisza Párt számára.

3. További tervei:
Magyar Péter ígérte, hogy fél év múlva megismétli a szavazást arról, hogy maradjon-e EP-képviselő, vagy lemondjon mandátumáról. Ezen kívül bejelentette, hogy EP-képviselői fizetésének felét minden hónapban jótékonyságra ajánlja fel, elsősorban gyermekvédelemmel és nagycsaládosok támogatásával foglalkozó alapítványok számára.

4. Kormányváltás célja:
Magyar Péter hangsúlyozta, hogy egyetlen célja a kormány leváltása, és szeretné, ha minél többen részt vennének Magyarország építésében. Kiemelte, hogy vége a one man show-nak, és közös erőfeszítésre van szükség a cél eléréséhez.

5. Politikai állásfoglalások: Magyar Péter megerősítette, hogy az Európai Néppárt nem háborúpárti és nem migránspárti, szemben azzal, amit a Fidesz állít. Kritikát fogalmazott meg Hölvényi Györggyel szemben, aki az EPP-t háborúpártinak nevezte, miközben annak frakciójában ült.

6. Aktuális politikai kérdések: Magyar Péter kitért a Partizán által közölt interjúra, amelyben egy volt NAV-nyomozó súlyos vádakat fogalmazott meg a magyar politika magas szintjein elkövetett adócsalásról. Szerinte ez a botrány hasonló súlyú a Schadl–Völner-ügyhöz, és a kormány távozását kellene eredményeznie. Említést tett az Európai Bizottság Magyarországra kivetett 80 milliárd forintos büntetéséről is, amit a kormány hibájának tart, és úgy véli, hogy a büntetést a kormánytagok magánvagyonából kellene kifizetni.

Összegzés

Magyar Péter döntése, hogy EP-képviselőként folytatja munkáját, új lehetőségeket nyit meg a Tisza Párt számára, különösen a 2026-os választásokra való felkészülés során. Az Európai Néppártban szerzett kapcsolatok és tapasztalatok jelentős támogatást nyújthatnak a pártnak, miközben Magyar Péter célja továbbra is a kormány leváltása marad.