Egyetlen éjszaka 50 milliárdot költött el az uniós pénzből Orbán Viktor kormánya, hogy mire, az rejtély.

Orbán Viktor rendelkezése: Titokzatos átcsoportosítás az uniós fejlesztések terhére

Orbán Viktor miniszterelnök éjjel megjelent kormányhatározatában arra utasította Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy azonnal utaljon Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek, azonban a konkrét cél ezúttal rejtély maradt.

A kormányfő döntése az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) hitel intézkedéseinek bővítésére irányult, amelynek értelmében Varga Mihály pénzügyminiszternek azonnali hatállyal át kellett csoportosítania 50 milliárd forintot. Ezeket a forrásokat Navracsics Tibor miniszter fogja felhasználni, azonban a konkrét felhasználási cél egyelőre homályban maradt.

A kormányhatározat csak annyit tartalmaz, hogy az összeg "egyéb felhalmozási célú kiadásokra" kerül felhasználásra, de részleteket nem tartalmaz. Ez a döntés különösen figyelemre méltó, mivel éppen ugyanezen a napon kezdett cikkezni az európai sajtó Lengyelország kapcsán arról, hogy az Unió készen áll a 6,3 milliárd euró értékű újjáépítési forrás első csomagjának felszabadítására.


Ez az esemény a magyar kormány által várt pillanatnyi fellélegzést okozhatott volna, azonban az Orbán Viktor által éjjel hozott döntés jelzi, hogy a magyar kormány még mindig szembesül olyan kihívásokkal és feltételekkel, amelyek befolyásolják az uniós fejlesztési források felhasználását. A pontos cél és az átcsoportosítás háttere egyelőre homályban marad, de az biztos, hogy az uniós fejlesztések területén továbbra is fontos változások zajlanak.