Magyar Péter mozgósít legjobban? - már 26%-nál tart a Tisza Párt a mérések alapján

Závecz: 15 százalékponton belül a Fidesz és a Tisza Párt

A közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint négy párt(szövetség) küldhetne képviselőt az Európai Parlamentbe, de még két további pártnak is lehet esélye erre. Az EP-listák május eleji erősorrendjét a Fidesz-KDNP vezeti (39%), a Tisza Párt (26%) pedig magabiztosan előzi a DK-MSZP-Párbeszéd listáját (17%) a biztos részvételt ígérő választók körében – derül ki a Závecz Research kutatásából, melyet az RTL megbízásából készített.


A június 9-i választási aláírásgyűjtésének hajrájában készített országos reprezentatív mintán, személyes kérdezésen alapuló közvélemény-kutatást a ZRI Závecz Research Intézet az RTL megbízásából.

Május elején a Fidesz-KDNP európai parlamenti listájának a teljes népességen belül 28 százalékos a támogatottsága, tehát nagyjából 2,2 millió szimpatizánsa van a kormánypártnak. A Tisza Párt tábora 19 százalékos, azaz 1,5 millió fő támogatja Magyar Péter politikai szervezetét.

A DK-MSZP-Párbeszéd listája mögé a választókorú népesség 12 százaléka, megközelítőleg 1 millió fő sorakozik fel. A Mi Hazánk és a Momentum 4-4 százalékos táborral rendelkezik, ez körülbelül 300-300 ezer támogatót jelent. A Kétfarkú Kutyapárt, a Jobbik és az LMP 2-2 százalékot vonz (ez nagyjából 150-150 ezer szavazót jelent), míg a Mindenki Magyarországa Néppárt és a Második Reformkor Párt 1-1 százalékot ér el (ez megközelítőleg 100-100 ezer fő). A kedd esti RTL Híradó beszámolója a kutatásról:

A biztos részvételt ígérő, és az EP-listák között választók körében a Fidesz-KDNP 39, a Tisza Párt 26 százalékot ér el, a DK-MSZP-Párbeszéd listája pedig 17 százalékot. Az tehát teljesen biztosnak tűnik, hogy ezek a pártok képviselőket küldenek az európai parlamentbe.

A május eleji adatok azt jelzik, hogy rajtuk kívül nagy esélye van erre a Mi Hazánknak is, ők ebben az aktív és elkötelezett választói csoportban 6 százalékon állnak. Kisebb valószínűsége van annak, hogy EP-mandátumhoz jut a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt, de egyaltalán nem zárható ki az 5%-os küszöbérték átlépése: előbbi 4, utóbbi 3 százalékon áll május elején.

A pártok június 9-i eredményeit nagyban befolyásolja majd a mozgósítás, a már meglévő támogatók részvételre buzdítása. Jelenleg a négy legnagyobb táborral rendelkező párt(szövetség) híveinek hasonló az aktivitási szintje: 56-59 százalék közötti arányban biztos elmenetelt ígérnek. Ez azt is jelenti, hogy e pártoknak jelentős belső tartalékjuk van. Ők elsősorban a valószínű részvételt ígérő híveik lehetnek, akiknek minél nagyobb arányú elérése és szavazási szándékuk erősítése hozhatja magával a sikert.

A Fidesz-KDNP, a Tisza Párt és a Mi Hazánk kedvezőbb helyzetben van e tekintetben, hiszen támogatóik között a valószínű részvételt ígérők aránya négytized körüli. A DK-MSZP-Párbeszéd táborának háromtizede valószínűsíti részvételét. A Momentum nehéz helyzetben van, mert jelenlegi támogatóinak csak 44 százaléka tervezi, hogy elmegy június 9-én odaadni a voksát, és azok aránya sem magas (29%), akik valószínűsítik részvételüket.

A hátralévő hetekben a meglévő hívek aktivizálásánál is nehezebb feladatot jelent a pártok számára, hogy új szavazókat szerezzenek. Az aktív bizonytalanok (akik biztos részvételt ígérnek, de egyelőre nem tudnak választani a listák közül) zömét valószínűleg meggyőzik majd a pártok. A választópolgárok 8 százaléka, bő 600 ezer fő tartozik ebbe a csoportba s főképpen a negyvenes-ötvenes korosztályokban és a kisvárosokban és falvakban találhatók.

A Tisza Párt megjelenése a magyar politikai életben azt is magával hozta, hogy a Fidesz a társadalom számos csoportjában elveszítette vezető pozícióját, Magyar Péterék utolérték őket. A 40 év alattiak csoportjában a Tisza Pártnak 23, a Fidesznek 22 százaléka van. Hasonló módon az érettségizettek körében is lényegében azonos a két tábor nagysága: a Fidesz- KDNP 24, a Tisza 23 százalékon áll. A DK-MSZP-Párbeszéd a fővárosban és az idősek körében a legerősebb, a 12 százalékos országos átlagához képest 23, illetve 20 százalékon áll. A Fidesz a 27%-os átlaga feletti támogatottsággal rendelkezik az idősek és az alapfokú végzettségűek körében (37, illetve 32 százalék).

MÓDSZERTAN

- Az adatfelvétel ideje: 2024. május 2-10.
- A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.
- Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár.
- Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.
- A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.