Érdekes: nem akárkik vettek telket Schmidt Mária és Ungár Péter cégétől

A magyar mormonoknak eddig a németországi Freibergbe kellett utazniuk, ha a templomukban akartak imádkozni, hamarosan csak Óbudáig kell menniük.
Schmidt Mária és Ungár Péter cégétől vett telken építkezik a mormon egyház – írta a Magyar Hang. Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza, vagyis a legnagyobb mormon közösség temploma Óbudán, a Csúcshegy és Testvérhegy közötti területen, a Kocsis Sándor út és Boriskafű utca által határolt telken épülhet fel.


A földhivatali dokumentumok szerint az egyház a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-től (BIF) vásárolta meg a telket tavaly decemberben – írta a Magyar Hang.

A BIF fő részvényese a Schmidt Mária és két gyermeke, Ungár Anna és Ungár Péter tulajdonában lévő Pió-21 Kft.

Ungár Anna legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy az ő horvátországi villájában nyaralt Orbán Viktor.

A BIF pedig azzal, hogy az Állami Számvevőszék a cégtől bérel parkolókat több mint nyolcmillió forintért.

Azt nem lehet tudni, hogy a mormon egyház mennyiért vásárolta meg az óbudai telket. A BIF a Magyar Hang kérdésére válaszolva csak annyit közölt, hogy a földhivatali dokumentumok „megfelelő adatokat tartalmaznak”, de ami ezen túl van, az üzleti titoknak minősül.

De kik azok a mormonok?

Alkoholt, kávét, zöld teát nem isznak, nem cigiznek, havonta egyszer huszonnégy órás böjtöt tartanak. Fizetésük 10 százalékát egyházuknak adják. Mindenük a család, gyakran négy-öt gyereket nevelnek. Ryan Gossling és Christina Aguilera is ilyen családban nőtt fel. Magyarországon 2017-ben ötezren vallották magukat mormonnak.

Az egyház hivatalos neve: Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza. 1830-ban alapították Amerikában, és ma már több mint 15 millió tagja van az egész világon. Alapvetően a Károli-féle Biblia tanait követik, de

van saját szentírásuk is, a Mormon könyve, amiben azt olvashatjuk például, hogy maga Jézus is járt annak idején Amerikában.

Az egyház alapító Joseph Smith-nek hivatalosan 33 felesége volt, utódja, Brigham Young pedig 17 asszonyt hagyott maga után, ezért sokan a mai napig a többnejűséggel azonosítják az egyházat. Pedig azt hivatalosan már 1890-ben betiltották. Magyarországon 1989-ben jegyezték be az egyházat.