Érdekesen reagált az Orbán kormány arra, hogy a magyar piaci gázár ötszöröse a valódi piaci árnak

A magyar fogyasztók által fizetendő „piaci” gázár ötszöröse a valódi piaci árnak

A rezsicsökkentett mennyiség feletti részre már ötször annyit fizetnek a magyarok, mint a gáz valós piaci ára. Az ugyanis az orosz-ukrán háború előtti szintre zuhant, most alig 30 euró egy megawattóra Európában. Az általunk kérdezett szakértő egész évben a mostanihoz hasonlóan alacsony piaci árral számol, így szerinte bőven lenne mozgástere a kormánynak az árcsökkentésre.


Nem viheti jégre a családokat a rezsicsökkentés korlátozása a kormány szerint. Úgy számolnak, 10-ből 9-en most sem fizetnek többet a gázért, mint korábban. Egyikük például a Híradónak nyilatkozó asszony. Aki ezt úgy éri el, hogy melegebben öltözik, és lejjebb tekeri a fűtést, mert azt mondja, nincs pénze átlag feletti fogyasztásra.

„A hálószoba le van kettesre véve. Máshol mindenütt 21 fok a fűtés. És hát megmondom őszintén nem sok a nyugdíjam, ezért a fiam, aki kinn él külföldön, onnan segít, kifizeti a számlákat” – mondta Kiss Mária..

Az Energiaügyi Minisztérium szerint a hidegebb időjárás miatt 5,4 százalékkal több gázt használtak a családok az elmúlt három hónapban, mint egy évvel korábban. Ám még így is 38 százalékos visszaesést mutatnak az Energetikai Hivatal adatai a két évvel ezelőtti fogyasztáshoz képest.

Másfél éve, hogy csak átlagfogyasztásig biztosítja a rezsicsökkentést a kormány. Azt mondták, az orosz-ukrán háború, illetve az Unió Oroszország elleni – szerintük elhibázott – szankciói miatt.

Már cseppfolyós gáz folyik az Unióba nagyobb mennyiségben. Az orosz vezetékes gázra alig 7 százalékban támaszkodnak a tagállamok, a háború előtti 40 százalék helyett.

„A cseppfolyós földgáz kínálat jóval gyorsabban és jóval nagyobb volumenben nőhet, mint amire korábban számítani lehetett” – mondta Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. elemzője.

Mára az orosz-ukrán háború előtti szintjére esett az energiahordozó piaci ára Európában a bő kínálat, és a visszafogottabb kereslet miatt.

„Ez volt az elmúlt napon egyébként 27 euró/megawattóra körüli szinten is. Ez lényegesen alacsonyabb, mint amit mondjuk november-december körül láttunk” – tette hozzá Pletser Tamás.

A rezsicsökkentett ár így még mindig a piaci ár alatt van, nagyjából 20 százalékkal. Ha azonban az átlagosnál több gázt használ valaki, akkor nagyjából az ötszörösét fizeti megawattóránként az alig 30 eurós árnak.

A magyar kormány 2022. augusztus elsejétől fixálta ezt az árat, tehát majdnem a csúcson fixálta, azóta a 300-340-es ár 30-ra leesett. Tehát bőven lenne a mozgástere a kormánynak, hogy a tarifát változtassa

– szögezte le Balogh József energetikai szakértő.

A Portfolio adatai szerint tavaly év végére 520 milliárd forint maradt a költségvetés rezsivédelmi alapjában a zuhanó gázár miatt.

Annyi pénz, amennyibe a 13. havi nyugdíj kifizetése kerülhet idén a pénzügyminiszter szerint.

A kormány megkeresésünkre ma azt írta, „a magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak hozzá az áramhoz és gázhoz”.