Bejelentés: Deutsch Tamás kapta Varga Judit helyét! - nem akármivel bízták meg

Deutsch Tamás lesz a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője, jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön. Korábban Varga Judit volt az, akinek az első helyet szánták a 2024. júniusi európai parlamenti választáson, azonban a volt igazságügyi miniszter a kegyelmi botrány miatt visszavonult a közélettől, így Deutsch Tamás kapta meg ezt a pozíciót.

Deutsch, a Fidesz egyik alapító tagja, jelenleg a párt európai parlamenti delegációját vezeti Gál Kinga elnöksége mellett. Gulyás Gergely miniszter korábban már kiemelte Deutsch kiváló képességeit listavezetőként.


Deutsch Tamás 57 éves politikus, aki már az 1990-es választásokon bekerült az Országgyűlésbe, majd 2009-ig képviselő maradt, mielőtt az Európai Parlamentbe ült át. Az első Fidesz-kormányban is szerepet kapott, bár megbízását egy időre késleltette egy államvizsga, és a tárcavezetői munkáját végül négymilliárd forintért vett beléptetőkapuk botránya árnyékolta be.

Az Európai Parlamentben számos alkalommal került reflektorfénybe a szókimondó stílusa miatt. Az Európai Néppárt 2020-ban tiltotta el attól, hogy bármilyen pozíciót betöltsön a frakcióban vagy felszólaljon a csoport nevében, miután Deutsch kijelentéseit a náci titkosrendőrség, a Gestapo nyelvezetéhez hasonlította. A Fidesz végül 2021-ben kilépett az Európai Néppártból és az EP-frakciójából is.

Deutsch már korábban jelezte, hogy a Fidesz csatlakozhat az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládjához, és ezáltal a függetlenek közül kiléphet. A két erősödő csoport közül való csatlakozás lehetőségét több feltétel is befolyásolja, köztük a magyar kormány politikája Ukrajnával szemben. Az EP-választás előtt egy jó eredménnyel a Fidesz lehetne az egyik legnagyobb küldöttség, ami kiemelkedő fontosságú a jelenlegi politikai kontextusban.