Ezzel Orbán zsebében vannak a választások: havi 180 ezer forintos albérlet-támogatást ad

## Útban a Munkához: Az Ifjúsági Garancia Plusz Program Magyarországon

Az Európai Unió támogatásával Magyarország új kezdeményezéssel áll elő a munkaerőpiacra való könnyebb belépésért. A kormány által bejelentett Ifjúsági Garancia Plusz program célja, hogy a 30 év alattiaknak segítséget nyújtson az elhelyezkedésben, miközben hasonló támogatási rendszert terveznek a tapasztaltabb munkavállalók számára is.

Áprilisban indulva, a program a kormány 200 milliárd forintos keretösszegét mozgósítja, ami jelentős lépés lehet a fiatalok munkába állásának ösztönzésében. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a program három alappilléren nyugszik: bértámogatás, lakhatási és utazási támogatások nyújtásával.

A bértámogatás részeként az állam négy vagy hat hónapon keresztül átvállalja a munkáltatótól a munkabér 50 százalékát. Ez a lépés lehetővé teszi a munkaadók számára, hogy könnyebben alkalmazzanak fiatal munkaerőt, miközben a fiataloknak lehetőséget ad az első munkatapasztalat megszerzésére.

Az albérleti támogatás azt célozza, hogy segítséget nyújtson azoknak, akiknek munkahelye messze van lakóhelyüktől. A 60 kilométernél távolabb dolgozók minimálbéréig, azaz 180 ezer forintig kaphatnak támogatást albérletre. Ezenkívül, ha a munkahelyük a 60 kilométeres határon belül van, akkor kilométerenként 10 ezer forintos útiköltség-támogatásban részesülnek.

A kormány tervei szerint az Ifjúsági Garancia Plusz program mintegy 84 ezer fiatal munkához jutását segítheti 2024 és 2029 között. Ez a lépés nemcsak a regisztrált álláskeresőknek nyújthat segítséget, hanem a passzív inaktívaknak is, akiknek a munkaerőpiacra való visszatérését támogatni kívánják.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a kormány az EU által feloldott fejlesztési források egy részét a foglalkoztatottság növelésére fordítja. Ez a kezdeményezés nemcsak a fiataloknak, hanem a tapasztaltabb munkavállalóknak is reményt ad arra, hogy könnyebben találjanak és tartsanak megfelelő munkát, ezzel elősegítve Magyarország gazdasági fejlődését és versenyképességét.