Gödi akkugyár: 88 tonnányi magzatkárosító oldószer a levegőben, nehézfémek a dolgozók szervezetében

Az elmúlt években a gödi Samsung-gyár és hasonló ipari létesítmények számos aggasztó adatot mutatnak a légszennyezettséggel, egészség- és környezetkárosító hatásokkal kapcsolatban. Az említett gyár például rendkívül nagy mennyiségű mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe 2019 és 2022 között. Ezenkívül a rákkeltő nehézfémek megengedett mennyiségének sokszorosa mutatható ki a gyár környezetében, és a dolgozók kitettsége mérgező anyagoknak folyamatosan nőtt az évek során. A kormány a munkavédelmi bírságok összegének emelésével próbálná megelőzni a veszélyeztetést és a munkahelyi baleseteket.

Az újabb adatok és dokumentumok azt mutatják, hogy ijesztő mértékű szennyezések történtek a gödi akkumulátor-gyárban és annak környezetében. A gyár által kibocsátott mérgező anyagok mennyisége és a gyár belső vizsgálatai is alátámasztják, hogy a cég nem képes megfelelni a legfontosabb környezet- és munkavédelmi előírásoknak.

A kibocsátott adatokból kiderül, hogy az akkugyár működése jelentős mértékben terheli Göd levegőjét, például a szén-dioxid mennyisége szignifikánsan nőtt az elmúlt években. Különösen aggasztó a mérgező szerves oldószer, az N-metil-2-pirrolidon (NMP) kibocsátott mennyisége, amely magzatkárosító hatású. Ez az anyag a gyárban kizárólagosan jelent meg nagy mennyiségben, és reprodukciót károsító hatású lehet, különösen terhes nőkre veszélyes.

A gyár által kibocsátott NMP mennyisége 2019 és 2022 között összesen 88 tonna volt, különösen kiugróan nagy mennyiség került a levegőbe 2021-ben. Ezen anyag jelenléte kimutatható volt a gödi kútvízben is, bár teljes körű vizsgálatot nem folytattak, hogy egyértelműen az akkugyárból származik-e a szennyezés.

A gyárban alkalmazott kibocsátási határértékek magasabbak voltak, mint ami a jogszabályokban elő van írva, és csak később került sor az NMP-re vonatkozó szigorúbb határértékek bevezetésére. Ez a gyakorlati mulasztás jelentős környezeti és egészségügyi kockázatokat jelentett.

A gyár dolgozói éveken át rákkeltő anyagoknak voltak kitéve, és számos munkavédelmi szabálytalanságot állapítottak meg a gyárban. Ezekre a szabálytalanságokra szigorúbb büntetéseket kiszabtak, de a maximális büntetés összege korlátozott volt. A kormány most arra törekszik, hogy a munkavédelmi bírságok összegét jelentősen emelje meg, hogy hatékonyabban tudjon fellépni az ilyen típusú veszélyekkel szemben.

Ezek a szigorító intézkedések reményei szerint visszatartó erővel bírnak majd az ilyen jellegű szabálytalanságok és veszélyek ellen, és hatékonyabban tudnak védeni mind a munkavállalók, mind a környezet egészségét.