Havi közel 5 milliót kapott Schmidt Mária Történelem és Társadalom Kutatásért

A Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) a kurátorok és felügyelőbizottsági tagok átlagosan havonta több mint 2,5 millió forintot kaptak. Ez a magas összeg az uniós források megvonásához vezetett a modellváltó egyetemek számára.

Az alapítványok által benyújtott éves beszámolók alapján 2022-ben összesen 3 milliárd 152 millió forint tiszteletdíjat vettek fel a közérdekű vagyonkezelő alapítványok vezető tisztségviselői (kurátorok és felügyelőbizottsági tagok). A kormány 35 vagyonkezelő alapítványt hozott létre, köztük 21 egyetemi alapítványt, mindegyiket öt kurátorral és három felügyelőbizottsági taggal. Ez összesen 280 tisztségviselőt jelentett, akiknek átlagos havi juttatása közel egy millió forint volt, cserébe kéthavonta részt kellett venniük a testületi üléseken.

Az MCC-ben fizették a legmagasabb tiszteletdíjat, összesen 262 millió forintot, ami átlagosan havonta több mint 2,5 millió forint per fő. A Testnevelési Egyetem volt a második 184 millió forinttal. Két alapítványnál nem vették fel a vezető tisztségviselők tiszteletdíját, míg másoknál egy-egy kurátor több mint 3 millió forintot kapott.

Schmidt Mária, mint főigazgató, 54,9 millió forintot kapott tavaly a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Alapítványtól.


Az Európai Tanács által hozott határozat ellenére még mindig vannak parlamenti és önkormányzati képviselők, valamint polgármesterek a kuratóriumokban. Ez a helyzet nem csak a modellváltó egyetemekre vonatkozik, így a probléma továbbra sem oldódott meg. Emiatt az érintett alapítványok lemaradnak az uniós pénzekről és ösztöndíjakról, beleértve a Horizont- és az Erasmus-programokat is.