Helyosztás az EP-ben: Magyar Péter pártjának kinézhet egy bizottsági elnöki poszt is

Helyosztás az Európai Parlamentben: Magyar Péter pártjának kinézhet egy bizottsági elnöki poszt is

Az Európai Parlament (EP) jövő heti alakuló ülésén döntés születhet arról, hogy Magyar Péter vezette Tisza Párt képviselői milyen pozíciókat tölthetnek be a következő ciklusban. A Népszava értesülései szerint a Tisza Párt képviselői akár egy szakbizottság elnöki pozícióját is elnyerhetik, de minimum egy vagy két szakbizottsági vagy delegációs alelnöki tisztségre számíthatnak.

Az EP-ben a Tisza Párt hét képviselővel képviselteti magát, így a frakció hetedik legnagyobb nemzeti küldöttségének számítanak. Ezért reális esélyük van arra, hogy egy vagy két alelnöki helyet megszerezzenek, ami jelentős politikai befolyást jelenthet számukra. A lap információi szerint a Demokratikus Koalíció két EP-képviselője nem pályázik vezetői pozíciókra, míg a Fidesz és a KDNP 11, illetve a Mi Hazánk egy politikusa jelen állás szerint kevés eséllyel indul bármilyen tisztségért.

Az EP képviselői a jövő heti alakuló ülésen szavaznak a testületek összetételéről, míg a vezetőségeket július végén választják meg. Az Európai Néppárt (EPP) tagjai töltik be a legtöbb irányító posztot, köszönhetően annak, hogy a legnagyobb, 188 fős politikai csoportot alkotják. Az EPP-nek hét szakbizottsági elnöki és 28 alelnöki tisztség jut.

Az EP-ben betöltött vezetői pozíciók jelentős hatalommal és befolyással bírnak, hiszen a bizottságok és delegációk munkája alapvetően meghatározza az Unió politikai és jogalkotási folyamatait. A Tisza Párt sikeres pozíciószerzése esetén jelentős szerephez juthat az uniós döntéshozatalban, ami kedvező hatással lehet Magyarország európai érdekérvényesítésére is.

Az elkövetkező hetekben a tárgyalások és a szavazások eredményei határozzák meg, hogy végül melyik párt és melyik képviselő milyen pozíciót tölthet be az Európai Parlament következő ciklusában. A Tisza Párt képviselői számára a lehetőségek széles tárháza nyílhat meg, ha sikeresen szerepelnek az alakuló üléseken és a pozíciós választásokon.