Hirtelen óriás tömeg gyűlt össze a a Karmelita előtt: Orbán és Rogán ellen tüntetnek

Szerda este 18 órára néhány száz tüntető gyűlt össze a budai Várban, a Karmelita előtti téren, hogy Orbán Viktor és Rogán Antal lemondását követeljék. A demonstrációt a Momentum hirdette meg azután, hogy Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter is belebukott a kegyelmi botrányba.

A Momentum a tüntetés Facebook-eseményében kijelentette, hogy Novák Katalin és Varga Judit lemondása csak a kezdet, és Orbán Viktor és Rogán Antal is távoznia kellene. Az eseményen szereplők hangsúlyozták, hogy a pedofilsegítő kegyelmi ügy és a rendszer morális bukásának bizonyítékai, és hogy Orbán és Rogán felelősek a rendszer morális és politikai válságáért.

A tüntetésen számos felszólaló, köztük Fekete-Győr András, Juhász Péter és Hadházy Ákos, kifejtette álláspontját. Fekete-Győr szerint Orbán rendszere erkölcsi, morális és politikai válságba zuhant, és az emberek jogosan vannak felháborodva. Juhász Péter Rogán Antalt a rendszer "Tónijaként" említette, és gondolkozásra szólította fel az állami gondozott gyerekek és a szexuális bűncselekmények áldozatai helyzete kapcsán. Hadházy Ákos pedig azokhoz szólt, akik valamilyen módon kiszolgálják a rendszert, és rájuk hívta fel a figyelmet, hogy ne várják meg, amíg összeomlik a rendszer, mert így a gyerekeik, unokáik szemébe nézhetnek.

Donáth Anna, a Momentum elnöke szerint a hatalom mindent megtesz annak érdekében, hogy ne beszéljünk a történtekről, és hogy az elkövetők felelősségre vonása nélkül tovább működjön a rendszer. Közölte, hogy minden nap ki kell menni a demonstrációkra, és nem szabad hinni annak, ami a köztévében megy.

A tüntetést Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője zárta, és a résztvevők közösen elénekelték a Himnuszt. A következő nagyobb tüntetést február 16-án, pénteken tartják a Hősök terén, több ismert online tartalomgyártó és közéleti influenszer közreműködésével.