Hivatalos: Hárommilliárd forint értékű PCR-tesztet kellett leselejteznie az Országos Vérellátó Szolgálatnak

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) által selejtezett PCR-tesztek értékét az Átlátszó hozta nyilvánosságra. Egy közadatigénylés révén derült ki, hogy összesen 188,852 teszt került a kukába, ami 3 milliárd forint értékű. Az OVSZ korábban felmentést kapott a közbeszerzés alól a Bayer Zsolt felesége, Bayerné Dr. Matusovits Andrea vezette szervezet számára, és 18,2 milliárd forintért vásároltak PCR-teszteket a koronavírus-járvány miatt.

A Bayer Zsolt feleségének cégétől beszerzett PCR-tesztekről szóló szerződést az OVSZ részben titkosította, azonban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közreműködésével kiderült, hogy a Procleix Panther System (PCR automata) és további Procleix termékek szerepeltek a megrendelésben.

Később érdeklődtek a selejtezési folyamatról, és az OVSZ válaszából kiderült, hogy a selejtezés 2022. január 01. és december 31. között történt, egy alkalommal, a Procleix Sars Co-V2 teszttel kapcsolatban.


A leselejtezett tesztek darabonkénti ára nettó 16,280 forint volt, és összesen 188,582 darabot adtak át a selejtezésre. Így a selejtezés következtében keletkezett kár 3,07 milliárd forint volt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetője közölte, hogy a rendőrség nem indít nyomozást az ügyben, mivel semmilyen gyanús körülményt nem találtak. A Demokratikus Koalíció képviselője, Sebián-Petrovszki László, írásbeli kérdésben érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy tervez-e vizsgálatot az ügyben.