Ilyen nincs: Visszamenőleg kisatírozták a családtagok nevét a vagyonnyilatkozatokból

A házas/élettársak és gyermekek neveit visszamenőlegesen 2012-ig eltüntették a parlament honlapján közzétett képviselői vagyonnyilatkozatokból, így az érintett dokumentumokból nem lehet majd kideríteni, ki vált el, és kinek született gyermeke.

Az országgyűlési képviselők és kormánytagok vagyonnyilatkozatait minden év január 31-én teszik közzé a honlapon. Bár ezekből a dokumentumokból nem feltétlenül derül ki minden részlet a politikusok valós vagyoni helyzetéről, korábban már előfordult, hogy válásokról vagy családi állapotváltozásokról szivárogtak ki információk.

Az Index újságírói észrevették, hogy a dokumentumokban vastag fekete sávokkal eltakarták a képviselők hozzátartozóinak nevét. Ez azonban csak a 2012 óta közzétett vagyonnyilatkozatokra vonatkozik. Tehát például a miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak a neve a 2011-es adatokban még szerepel, de a 2012-esekben már nem.

Az Országgyűlés Sajtóirodája válaszukban közölte, hogy az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény rendelkezései alapján került sor ezekre a változtatásokra. A törvény kimondja, hogy az országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozatának nyilvános, oldalhű másolatát a honlapon közzé kell tenni, a családtag személyes adatai kivételével.


Az Országgyűlés Sajtóirodája közölte, hogy észlelték az eltéréseket, és az Országgyűlés Hivatalának adatvédelmi tisztviselőjével egyeztetve visszamenőlegesen eltakarták az adott dokumentumokban szereplő családtagok személyes adatait.

Ezen változtatások nem csak múltbeli, hanem a jövőbeni vagyonnyilatkozatokra is vonatkoznak, így azok is családtag személyes adatai nélkül lesznek elérhetők az Országgyűlés honlapján.