Jönnek a nemzeti patikák: A Nemzeti Dohányboltok után Rogán Antal megcsinálja

Az egészségügyi szektorban jelentős változásokat hozhat egy friss kormányrendelet, amelynek értelmében 2025 januárjától egy központi szervezet, úgynevezett projekttársaság végzi majd a kórházak gyógyszerellátását Magyarországon. Ez a döntés nemcsak a kórházi betegek ellátását érinti majd, hanem hatással lehet az egészségügyi intézmények környékén működő patikákra is.

A kormányrendelet célja az "országosan egységes intézeti szolgáltatás" biztosítása, és egyetlen szereplőre bízza a kórházakban alkalmazott nagy értékű gyógyszerek beszerzését. Ez a projekttársaság pályázat útján kerül kiválasztásra, a miniszter és a Nemzeti Koncessziós Iroda közreműködésével.

Az új szervezetnek különleges jogokat biztosít a jogszabály, lehetőséget adva például a patikák létrehozására a normális követelmények teljesítése nélkül. Ez a lépés nagy aggodalmat keltett a Magyar Gyógyszerészi Kamara körében, mivel a projekttársaság olyan előnyökhöz juthat, amelyek a meglévő piaci szereplőkkel szemben tisztességtelenek lehetnek.

A kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a projekttársaság lakossági vénybeváltással foglalkozó részlegeket hozzon létre, anélkül hogy azokat a szabályok korlátoznák, amelyek az egyszerű gyógyszerészek patikanyitását szabályozzák. Ezen kívül a projekttársaságot felmentik a patika alapítására vonatkozó szigorú előírások alól, ami további aggodalmakat vet fel az egészségügyi szakemberek körében.

Ez a lépés komoly átalakulást hozhat a magyarországi gyógyszerpiacra, és további vitákat generálhat az egészségügyi szakma és a kormány között a gyógyszerellátás jövőjéről és a piaci szereplők jogairól. A végrehajtása során figyelemmel kell kísérni, hogyan alakulnak a gyakorlati következmények az egészségügyi szolgáltatások és a gyógyszerek elérhetősége terén.