Jövőkép: elárultak a fiatalok szerintük kivezeti-e Orbán az országot az EU-ból

Az IDEA Intézet tavaly decemberben készített kutatása szerint már akkor többen voltak a magyar felnőttek között, akik szerint reális esély van arra, hogy az Orbán Viktor által képviselt politika az Európai Unióból való kilépéshez vezetheti Magyarországot.

A kutatás azt vizsgálta, hogy a magyar felnőttek mennyire látják valós esélynek azt, hogy Orbán Viktor politikája vezethet az EU-ból való kilépéshez. A megkérdezettek 44 százaléka úgy gondolta, hogy van esély a kilépésre, míg 39 százalék szerint ennek nincs realitása. A válaszadók 17 százaléka nem tudott állást foglalni ebben a kérdésben.


A fiatalok, azaz a 30 év alattiak körében erős a megosztottság a kérdésben. A fiatalok 54 százaléka látja reálisnak azt az esélyt, hogy az Orbán-kormány politikája vezethet az EU-ból való kilépéshez. A nők körében 48 százalék tartja ezt elképzelhetőbbnek, míg a férfiak 41 százaléka osztja ezt a nézetet.

A politikai preferenciák is befolyásolják a válaszokat. A Fidesz–KDNP szavazói (23 százalék) és az MSZP szavazói (30 százalék) között vannak kisebbségben azok, akik szerint Orbán politikájában benne van a kilépés kockázata. A többi párt esetében azok alkotják a többséget, akik szerint a magyar kormány politikája magában hordozza a kilépés lehetőségét.

A kutatás eredményei 2023. november 30. és december 13. között, közösségimédia-alapú kérdőív segítségével készültek. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor, településtípus és régió tekintetében. Az alkalmazott 1500 fős minta hibahatára, abban az esetben, ha mindenki válaszol, ±3-4 százalék.