Kiderült kinek az utasítására törölhették Orbán Ráhel tokaji földjeiről az állam elővásárlási jogát - rendőrségi nyomozás indult

A Navracsics Tibor irányította Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közleménye alapján Lázár János, a világörökségi ügyekért felelős építési és közlekedési miniszter kérésére a földhivatal törölte a tokaj-hegyaljai ingatlanok tulajdoni lapjairól az állami elővásárlási jogot - számol be a 24.hu.

A minisztérium közleménye szerint a törvény egyértelműen meghatározza, hogy a világörökségi területen található ingatlanokon az államnak elővásárlási jog illeti meg, kivéve a lakhatás céljára szolgáló épületeket és a földet. Mivel az érintett mezőgazdasági területekre a világörökségi státusz miatt nem vonatkozik az állami elővásárlási jog, ezért a földhivatal törölte azt a tulajdoni lapokról.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a törlés jogszerű volt, és az államnak továbbra is fennáll az elővásárlási joga az érintett földterületek esetében, ahogy minden mezőgazdasági terület esetében, bár ez utóbbi jogosítványok terén gyengébb jogosítványokat jelent.

A 24.hu azonban úgy véli, hogy ebből következik, hogy 2018-ban a kormányzat tömeges hibát vétett, amikor a világörökségi ingatlanok tulajdoni lapjaira feljegyezte az állami elővásárlási jogot egy kormányrendelet mellékleteként.


Korábban Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője kérdést intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez arról, hogy az állam miért nem élt az elővásárlási jogával, amikor Orbán Ráhel tokaji-hegyaljai földbirtokot vásárolt, és miért törölték az erre vonatkozó kitételt. A kérdést a legfőbb ügyész feljelentésként kezelte és továbbította a rendőrségnek.

Orbán Ráhel áprilisban kötött szerződéseket 94 hektárnyi földterületre a borvidéken. A miniszterelnök lánya budapesti lakos, de az érintett területen élő gazdáknak elővásárlási joguk volt. Az elővásárlási jogot azonban senki sem élt meg, és az állam sem, noha több ingatlan is a világörökség része volt. Később kiderült, hogy az Orbán Ráhel által megvásárolt világörökségi területeken május végén törölték az állam elővásárlási jogát a tulajdoni lapokról. - közölte a telex