Kifakadt a bírónő Schadl tárgyalásán: „Fél év múlva is itt fogunk ülni”

A tanúvallomását próbálta szétzúzni a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar bukott elnöke, ám Tóth Erzsébet bírónő fáradt a hosszadalmas körmondataitól.

A Schadl–Völner-ügy csütörtöki tárgyalása során egy maffiafilmekbe illő történettel bővült, mely eltűnő autókereskedőkről szólt. Azonban hamar kiderült, hogy nincs szó emberölésről, csupán az autókereskedő vitája miatt "eltűnt", állítólag.

A Fővárosi Törvényszéken a koronatanú, F. Viviennek a meghallgatása zajlott, akit a korrupcióval vádolt Schadl György kérdezett. A vádlott próbálta kétségbe vonni F. Vivien nyomozóhatóságnak tett vallomását, de a tanú kitartott az eredeti vallomása mellett.

A tárgyaláson Schadl György Sz. Balázs vallomására hivatkozott, aki egy végrehajtói bűnszervezetről beszélt. F. Vivien, az irodavezető, szerepet játszott a végrehajtói üzelmekben. Az egyik kinevezett végrehajtó, Sz. Balázs, azt állította, hogy F. Vivien a korábbi vitás eset kapcsán utalt arra, hogy az autókereskedő eltűnt.


A tanú kijelentette, hogy az eltűnés csupán azt jelentette, hogy az autókereskedő vitába keveredett Schadl Györggyel és "nem jött többet", de csak állítólag.

A vád főként F. Vivien által vezetett pénzügyi nyilvántartásokra támaszkodik, melyeket "egyenlegmoncsi" és "házipénztár" néven vezetett Excel-táblázatokban rögzítettek. Schadl György keresztkérdésekkel próbálta zavarba hozni a tanút, de F. Vivien ragaszkodott az állításaihoz, bár elismerte, hogy az időpontokban lehetnek pontatlanságok.




Schadl György hosszú kérdéseit végül megunta a bírónő.


- Sokkal lényegretörőbben, sokkal tömörebben feltehetné a kérdéseit. Fél év múlva is itt fogunk ülni és elemezni a táblázat adatait – fakadt ki Tóth Erzsébet, aki szerint a bukott MBVK-elnök iszonyú hosszú körmondatokkal teszi fel a kérdéseit, úgy hogy időnként még a bíróság sem érti, hogy végül mi a kérdés, illetve olyan eseteket feszeget, amelyeket már régen megtárgyaltak.

– Ha valakinek, hát nekem, nem érdekem az időhúzás – replikázott a 2021 novembere óta letartóztatásban lévő Schadl György, majd tovább folytatja a részletekbe menő, F. Vivien és Sz. Balázs tanúvallomásainak az ismertetésével járó kérdéseit. Azt is ki akarta szedni a tanúból, hogy F. Vivien csak tőle hallott volna arról, hogy Völner Pálnak járt volna pénz. „Én nem láttam, hogy te adtál volna pénzt Völner Pálnak” – válaszol F. Vivien.


Itt végül elfogyott a bírónő türelme, mivel F. Vivien ezt már sokszor elmondta, majd amikor Schadl György belekezdett volna egy újabb vallomásrészlet felolvasásába, akkor a bírónőnek elege lesz és szünetet rendel el. Közli, hogy a szokásos – egy órás – ebédszünet helyett most csak fél órát engedélyez a védőknek és a vádlottaknak. „Köszönjék ezt az elsőrendű vádlottnak” - jegyzi meg.