Közzétették a miniszterelnök vagyonnyilatkozatát: Orbán Viktor szegényebb lett nem is kevéssel egyetlen év alatt

A miniszterelnök vagyonnyilatkozatát közzétették, és kiderült, hogy a miniszterelnök feleségével közösen vezetett számláján 4 millió forinttal kevesebb összeg szerepel, mint az előző nyilatkozatban.

Az Országgyűlés oldalán elérhetők a köztársasági elnök, a kormánytagok és a parlamenti képviselők friss vagyonnyilatkozatai, amelyeket január 31-ig kellett leadni. A kormányfő vagyonnyilatkozata is elérhető, és az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény előírásai szerint minden évben január 31-ig kell vagyonnyilatkozatot tenniük az országgyűlési képviselőknek.

A miniszterelnök ingatlanállományában 2023-ban nem történt változás: továbbra is tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt XII. kerületi ingatlannak, valamint egy 2013-ban vásárolt felcsúti háznak.


A miniszterelnök értékes ingóságokat idén sem tüntetett fel, és tartozása sincs. Orbán Viktor 2002-ben feleségével, Lévai Anikóval közösen felvett egy 20 millió forintos hitelt, amelyet hosszú évekig törlesztettek, azonban a 2022. január 31-ig beadott nyilatkozatában már nem szerepelt.

A friss vagyonnyilatkozat szerint tavaly Orbán Viktor hitelintézeti számlakövetelésként feltüntetett 13,955 millió forintot, amely az előző nyilatkozatban szereplő összeghez képest mintegy 4 millió forinttal kevesebb. A miniszterelnök feleségével közös számláján jelenleg csak 10 032 000 forint található.

Az újdonság, hogy Orbán Viktor vagyonnyilatkozatában megjelent egy új jövedelmi kategória is, amely a könyvkiadásból származó honoráriumot tartalmazza. Az összeg konkrét értéke nem ismert, de a kormányfő a 200 és 500 ezer forint közötti sávot jelölte meg.


Orbán Viktor pártelnöki feladatait díjazás nélkül látja el, miniszterelnökként pedig 2019 és 2022 között a havi bruttó 1 millió és 5 millió forint közötti jövedelmi kategóriába tartozott. Országgyűlési képviselőként 2019-ben az 500 ezer és az 1 millió forint közötti jövedelmi kategóriába, 2020 és 2023 között az 1 millió és az 5 millió forint közötti kategóriába esett.