Lakosságcsere? - Semjén Zsolt végre elárulta, hányan kaptak magyar állampolgárságot - milliós nagyságrend

## Az egyszerűsített honosítás visszaélései és az állampolgársági politika változásai

Az elmúlt években jelentős visszaesés tapasztalható a magyar állampolgárságot szerzők számában. Ennek hátterében azonban nem csupán a jelentős számú visszaélés áll, hanem az egyszerűsített honosítási eljárásban bekövetkezett változások is szerepet játszanak.

A legfrissebb adatok alapján az elmúlt tizenhárom évben 1 175 934 fő kapta meg a magyar állampolgárságot, azonban az egyszerűsített honosítás révén bekövetkező változások nyomán ennek a számnak csökkenésére lehet számítani. Az egyszerűsített honosítás lehetősége kifejezetten a Kárpát-medencében volt jellemző, míg az állampolgárság megállapítása a diaszpórában valósult meg.

Az egyszerűsített honosítás, melynek keretei 2010-ben kerültek kialakításra, olyan potenciált rejtett magában, melyet bizonyos bűnözői körök kihasználtak visszaélések céljából. Az ellenzéki politikus, Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció tagja, kérdéseivel igyekezett felszínre hozni ezt a problémát, melyet Semjén Zsolt miniszter igazolt válaszában. Az ellenzéki lap, a Népszava is többször próbálta nyomozni az ügyet, azonban a kormány mindeddig tartózkodott konkrét adatok közlésétől ezen a téren.

Az egyszerűsített honosítás visszaélései a legtöbb esetben olyan személyeket érintettek, akik Ukrajnából vagy Oroszországból érkeztek, és hamis személyazonosságot használtak fel állampolgárság megszerzésére. Ezek a visszaélések több alkalommal is nyilvánosságra kerültek, és az Index 2014-es cikksorozata, valamint 2017-es beszámolója is részletezte azokat. Lázár János, a Miniszterelnökség korábbi vezetője is elismerte, hogy az államnak tudomása van az ilyen jellegű bűncselekményekről.

Az állampolgársági törvény alapján a visszaélés bűncselekményeként lehetőség van az állampolgárság visszavonására, melyet több alkalommal is alkalmaztak az elmúlt időszakban. Az állampolgársági politika terén bekövetkező változások célja az ilyen jellegű visszaélések megakadályozása, és a honosítási eljárások átláthatóságának és biztonságának növelése. A konkrét intézkedések azonban még váratnak magukra, és további politikai cselekvést igényelnek az ügy tisztázása érdekében.