Magyar-Iráni Együttműködési Megállapodást jelentett be Szijjártó Péter!

Új Magyar-Iráni Mezőgazdasági Együttműködési Megállapodás: Új Kereskedelmi Lehetőségek Nyílnak

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere, bejelentette csütörtökön Teheránban, hogy az újonnan megkötött magyar-iráni mezőgazdasági együttműködési megállapodás új kereskedelmi kapukat nyit az agrár- és élelmiszeripar területén. A miniszter hangsúlyozta, hogy a globális feszültségek és a szankciós rezsimek ellenére is fontos lépéseket tesznek a két ország közötti kapcsolatok fejlesztése érdekében.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke 2022-ben és a tavalyi évben is meghaladta az 50 millió dollárt, ez pedig a szankciók ellenére is bizakodásra ad okot. Szijjártó kiemelte, hogy a szankciók bizonyos területeken lehetőségeket nyitnak a magyar vállalatok számára, különösen a technológiailag fejlett ágazatokban.

Az új megállapodás lehetővé teszi a magas színvonalú magyar mezőgazdasági technológiák és élelmiszeripari termékek iráni piacra való belépését. Ezzel párhuzamosan a hazai gyógyszeripari és orvostechnológiai termékek iráni jelenléte tovább bővülhet, ami hosszú távú előnyöket jelent mindkét fél számára.

A miniszter a vízügyi együttműködést is hangsúlyozta, kiemelve a tiszta ivóvízhoz való hozzáférés fontosságát. Magyarország már eddig is számos technológiával segítette Iránt ezen a területen, és jelenleg is tárgyalások folynak további magyar vízipari megoldások bevezetéséről az országban.

A kereskedelem akadálymentesítése érdekében a felek évente 5500 fuvarengedélyt biztosítanak egymás vállalatainak, ami további lendületet adhat a két ország közötti üzleti kapcsolatoknak.

Szijjártó Péter emellett rámutatott a felsőoktatási együttműködés sikerére is, amely évente száz iráni diáknak biztosít ösztöndíjat a magyarországi egyetemeken. Összesen hat magyar egyetem kilenc iráni intézménnyel működik együtt, és a közeljövőben újabb konferenciákra kerül sor a rektorok részvételével, tovább erősítve a két ország közötti kapcsolatokat az oktatás terén is.

Az új együttműködési megállapodás és az említett területeken elért eredmények bizonyítják, hogy a Magyarország és Irán közötti kapcsolatok tovább erősödnek, még a globális feszültségek és szankciók árnyékában is.