Máris kitört a Sulyok Tamás botrány: állítólag dokumentumok kerültek elő, az ellenzék szerint hazudott a múltjáról

Sulyok Tamás, akit hétfőn választottak meg a parlament által köztársasági elnökként, máris súlyos támadásoknak van kitéve, még mielőtt hivatalba lépett volna.

A Fidesz számára, amely Schmitt Pál és Novák Katalin után már másodszor veszít el egy köztársasági elnökjelöltet, látszott, hogy várható volt a biztonságot jelentő, "nem túl izgalmas" jelölt kiválasztása. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, jogász és alkotmányjogász hivatása mellett családos ember, a jog élete számára. Az ő személyében már a második olyan személyt választották meg az alkotmánybírósági elnöki poszícióból, miután korábban Sólyom László is hasonló módon került előtérbe. Sulyok Tamás sosem foglalkozott politikával, és mindig az apolitikusság híve volt. Élete során mindig a jog érdekelt, és apja példája mentén alakult a pályája. - számolt be róla a blikk

Azonban most kiderült, hogy Sulyok Tamás édesapjának múltja súlyos vádak elé állítja. Karsai László történész kutatásai nyomán egy cikkben feltárult, hogy Sulyok Tamás édesapjának, aki a dokumentumok szerint ügyvéd volt Székesfehérváron, súlyos múltja lehetett. A történelmi dokumentumok szerint édesapját nem ítélték halálra a kommunista hatóságok a háború után.

Az ellenzéki Demokratikus Koalíció (DK) azonnal reagált a hírekre. Kálmán Olga, a DK politikusa videóban követel válaszokat Sulyok Tamástól, és azt állítja, hogy "hazudott a magyaroknak" édesapja múltjáról. A DK szerint Sulyok Tamás "eltagadta édesapja nácibarát múltját, és azt hazudta, hogy apját 1945 után halálra ítélték". Az ellenzéki párt a válaszok elmaradása esetén Sulyok Tamás lemondását követeli még hivatalba lépése előtt, és azt javasolja, hogy Orbán Viktor is így járjon el.


Az ügy tovább bonyolódik, amikor kiderül, hogy a 2023-as interjúban Sulyok Tamás által elmondottaknak nincs valóságalapja a történész által hivatkozott történeti iratok alapján.

A vádak komolyan megkérdőjelezik Sulyok Tamás integritását és hitelességét, és politikai vihart kavarhatnak még azelőtt, hogy hivatalba lépne. A válaszokra és az események további alakulására mindenesetre nagy figyelem irányul a következő időszakban.