Megdöbbentő számok: közel 200 ezer külföldi is szavazhat az önkormányzati választáson

Mintegy 137 ezer nem magyar, de magyarországi lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgár és 35 ezer menekültként elismert, illetve huzamos tartózkodási jogosultságú is szavazhat a június 9-ei önkormányzati választáson, és ehhez regisztrálniuk sem kell, írja az MTI. Az európai parlamenti (EP) választáson a Magyarországon élő uniós állampolgárok dönthetnek úgy, hogy anyaországuk helyett a magyarországi EP-listákra szavaznak, ehhez névjegyzékbe kell vetetniük magukat, ezt eddig 3600-an tették meg.

A helyi önkormányzati választásokon azonban a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárokat automatikusan megilleti az aktív és passzív választójog is: részt vehetnek a voksoláson, és jelöltként is indulhatnak. Az EP-választástól eltérően tehát nem kell névjegyzékbe vetetniük magukat ahhoz, hogy gyakorolhassák választójogukat.

A magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárok csak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vehetnek részt június 9-én, a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán nem.

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán azokat is megilleti a választási részvétel, akik menekültként vannak elismerve, illetve a huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkeznek, jelöltek viszont nem lehetnek.

Így a 7,69 millió magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár mellett szavazhat az önkormányzati választáson több mint 35 ezer menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultságú külföldi és az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgára is, ők 137 ezren vannak.