Megerősítette a Belügyminisztérium: kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon

Új Fejezet a Kínai-Magyar Biztonsági Együttműködésben: Kínai Rendőrök Magyarországon

A magyar-kínai kapcsolatok egy újabb mérföldkövéhez érkeztünk, ami új dimenziót nyit a két ország biztonsági együttműködésében. A Belügyminisztérium megerősítette a híreket: kínai rendőrök járőrszolgálatot láthatnak el Magyarországon. Ez a lépés nemcsak a kétoldalú kapcsolatok mélyítését szolgálja, de új megvilágításba helyezi a nemzetközi biztonsági együttműködések jelentőségét és formáit.

A nemzetközi sajtóban, elsőként a német Welt hozta nyilvánosságra azt a megállapodást, ami hasonlóan a korábbi szerb-kínai egyezményhez, lehetővé teszi a kínai rendőri erők jelenlétét Magyarországon. Ez a lépés különösen fontosnak bizonyulhat az egyre növekvő kínai befektetői és munkavállalói jelenlét fényében, mely stratégiai jelentőséggel bír mindkét fél számára.

A megállapodásról szóló hírek előzményeként szolgál, hogy Orbán Viktor miniszterelnök februárban fogadta Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát és közbiztonsági miniszterét. A találkozón jött létre az a megállapodás, amely most valósággá válik a kínai rendőrök magyarországi jelenlétével.

A Belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint a kínai és magyar rendőrök közös járőrszolgálatot látnak el, céljuk a két ország állampolgárai és hatóságai közötti kommunikáció hatékonyabbá tétele, a belbiztonság és közrend javítása. Ez a fajta együttműködés nem újkeletű a nemzetközi gyakorlatban, magyar rendőrök például horvát kollégáikkal közösen segítik a rend fenntartását a horvát tengerparton a turisztikai szezonban.

Az együttműködés konkrét részletei – mint az érintett városok, a részt vevő rendőrök létszáma és a turisztikai csúcsidőszakok időpontjai – a végrehajtó szervek által lesznek meghatározva, figyelembe véve a szolgálatszervezési szempontokat.

Ez a megállapodás újabb lépés a kínai-magyar kapcsolatok szorosabbra fűzésében, amely nem csupán gazdasági, de biztonsági dimenziókat is magában foglal. A két ország közötti együttműködés így új területeken is megmutatkozik, ami kétségtelenül hozzájárul a közös célok eléréséhez, így a biztonság és a stabilitás fokozásához nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi szinten is.