Valami történik: a magyar hadseregnek fel kell készülni a konfliktusra

A magyar hadseregnek fel kell arra készülnie, ami az alaprendeltetése: nem béketámogató műveletekre, nem katasztrófavédelemre, hanem konfliktusra, ami egész embert kíván – mondta Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a Ludovika Fesztivál részeként megtartott száznapos ünnepségen szombaton Budapesten.
A vezérkari főnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának rendezvényén elmondta, a Magyar Honvédség jelenleg történetének legnagyobb átalakításán megy keresztül. A leendő tisztekre, vezetőkre vár az a feladat, hogy a 21. század honvédségét vezessék.

Határaink mellett háború dúl, a Nyugat-Balkán biztonsága kétséges, migránshullámok érhetik el Európát, Gázában hadműveletek folynak, az egész világ forrongásban, átalakulóban van. Azok a doktrínák, szabályzatok, amelyeket eddig hittünk, lehet, hogy már holnap nem érnek semmit

– húzta alá Böröndi Gábor, hangsúlyozva: soha nem volt annyira szükség felkészült, elkötelezett tisztekre, mint most, „elvárom önöktől, hogy ugyanúgy, mint ludovikás elődeik, jó tisztek legyenek. Embereket fognak vezetni hamarosan, akár konfliktusban is”.

Schmittné Makray Katalin zászlóanya köszöntőjében a végzős tiszteknek azt üzente: a haza szolgálata az egyik legszebb hivatás, ludovikás tisztnek lenni védjegy, rang, hivatás és büszkeség.

A száznapos ünnepség a végzős honvédtisztjelöltek számára az augusztus 20-i, Kossuth téri ünnepélyes tisztavatás előtti utolsó, meghatározó ceremónia. A rendezvény végén a hagyományokat követve a végzős évfolyam kiemelkedő tanulmányi eredményt elért honvédtisztjelöltjei elismeréseket vehettek át.