Megszületett az ítélet: Kiderült hány év börtönt kapott Deutsch Tamás apósának gyilkosa

Elsőfokú, nem jogerős ítéletében nyolc év börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, akit egy óbudai vendégházban két évvel ezelőtt elkövetett emberöléssel vádolnak – derül ki a Fővárosi Főügyészség közleményéből. Enyhítő körülmény volt, hogy a férfi a tettét őszintén megbánta, és a sértett hozzátartozóitól bocsánatot is kért.

Az ítélet szerint a gyanúsított 2020. májusától a sértett által üzemeltetett vendégház egyik lakásában lakott. Kettejük között már a beköltözéstől kezdve elszámolási vita volt a lakáshasználati díj, és az azért nyújtott szolgáltatás pontos tartalma miatt. A vádlott 2021 júniusát követően nem fizette ki a lakás használati díját. A sértett, Lazsányi László, Deutsch Tamás apósa, az év júliusa és novembere között legalább 6 alkalommal felszólította őt arra, hogy szállítsa el onnan a személyes tárgyait, mert megszűnt a lakáshasználati joga.


A felszólításokat a vádlott figyelmen kívül hagyta, ugyanakkor birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a sértettel szemben. A felek kölcsönösen rendőrségi feljelentést is tettek egymás ellen. Mikor a vádlott által lakott lakásban felújítási munkák kezdődtek, a sértett a lakásban hátrahagyott tárgyakat egy zárható raktárban helyezte el. Az emiatt kialakult konfliktus már rendőri intézkedéshez is vezetett. Végül 2021. decemberében a vádlott megjelent az ingatlannál, ahol egy vadászkéssel felfeszítette a ház, majd a lakás bejárati ajtaját. Ezt észlelve a sértett telefonon bejelentést tett a rendőrségen, majd maga is megjelent az ingatlannál, ahol immár tettlegességig fajuló szóváltás alakult .

A vádlott a nála lévő vadászkéssel közepes erővel egy-egy alkalommal a hasán, a bal vállán és a bal kéz fején megszúrta a kezeivel védekezni próbáló sértettet, aki a hasát ért szúrás következtében még a helyszínen életét vesztette.

Az egykor az MTK-ban futballozó Lazsányi életét a kiérkező orvosi segítség sem menthette volna meg. A vádlott az első tárgyaláson nem ismerte be bűnösségét. A férfi esetében a büntetés középértéke 10 év lenne, de a bíróság a vádlott idősebb kora, büntetlen előélete és tartós betegsége miatt két évvel eltért. Továbbá azt is figyelembe vették, hogy a férfi a tettét őszintén megbánta, és a sértett hozzátartozóitól bocsánatot is kért.

Az ítélet ellen az ügyész – anyagi jogszabálysértés miatt – súlyosítás érdekében, míg a vádlott és védője elsősorban téves jogi minősítés, másodsorban pedig enyhítés miatt jelentett be fellebbezést.