Megindult az átrendeződés - Orbán testvérére figyel az egész magyar sajtó

Az ifjabb Orbán Győző, Orbán Viktor öccse, eladta tulajdonrészét a budapesti székhelyű Gamma Analcont Ipari Folyamatműszergyártó Kft.-ben – jelentette a 444.

2015 óta Győző 26%-os tulajdoni hányaddal rendelkezett a 1991-ben alapított vállalatban, bár nem vett részt az operatív irányításban. Egyéb magánszemélyek is tulajdonoltak részvényeket a cégnél. Győző 2023. november 30-án értékesítette tulajdonrészét Nagy Tibornak, aki ezzel a vállalat 85%-os tulajdonosa lett. Az átszállást 2023 januárjában rögzítették a céginformációs rendszerben, és törölték Győzőt a tulajdonosok közül.

A Gamma Analcont Kft. működése nem volt zökkenőmentes az elmúlt években. Még tavaly novemberben felmerült, hogy csodának számít, hogy a cég még mindig működik, mivel egy éve végrehajtás alatt áll, és késedelmesen adta le 2021-es beszámolóját. A 2022-es évre vonatkozó jelentést pedig még nem adta be. Bár a 2022-es jelentést 2023 végén benyújtották, azonban a NAV által 2022 novemberében indított végrehajtási eljárást nem sikerült megoldani, így az továbbra is folyamatban van.


A Gamma Analcont Kft.-ről legutóbb 2021-ben szóltak hírek, amikor egy másik cég partnerével közösen közbeszerzést nyert. A miniszterelnök öccsének vállalata az E.ON projektjére (a másik cég mellett) összesen 255,9 millió forintot kapott, további 11,8 milliót pedig a későbbi karbantartásért. Az E.ON akkor kijelentette, hogy a vállalatok kiválasztásánál az ár és a szakmai alkalmasság számít, míg a tulajdonosi kör vizsgálata nem befolyásolja a döntést.