Milliókat kapott Szijjártó Péter testvére a a Szerencsejáték Zrt.-től

**Szijjártó Péter testvére és Schuster Lóránt is jól járt a Szerencsejáték Zrt.-vel**

Az utóbbi hónapokban alig 146 millió forint támogatást osztottak ki a Szerencsejáték Zrt. szponzorációs keretéből, ami a HVG szerint visszafogottnak mondható. A pénzből kapott az úszószövetség, Szijjártó Péter testvére, egy nemzeti érzelmű kultúrát terjesztő alapítvány, valamint Schuster Lóránt cége is.

Májusban és júniusban összesen 146 milliót osztott szét a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft., az állami Szerencsejáték Zrt. támogatásosztó leányvállalata. A pénzből összesen hat cég kapott. A HVG szerint ezzel a Szerencsejáték Zrt. visszavett a pénzszórásból, ugyanis korábban volt, hogy három hét alatt bruttó 639 millió forintot osztottak ki 23 szervezet és cég között.

A legnagyobb szponzorációs összeget a Magyar Úszószövetség kapta, ami 50 millió + áfás kifizetést jelentett. Májusban emellett még 6 millió forinttal támogatták az Örökség Közhasznú Alapítványt, amely állítólag a kisebb településekre viszi a kultúrát: a Csíksomlyói Magyar Passiót vagy Wass Albert műveit.

Sőt emellett a parlagfű elleni küzdelem élharcosa is az alapítvány:

"Alapítványunk hagyományosan segíti Nagyvisnyó Község Önkormányzatát a parlagfű elleni harcában. Önkénteseink egy darab kölcsönkapott motoros fűkaszával megközelítően három hektár területen kaszálták le az általuk felderített parlagfűvel szennyezett területeket" – olvasható a szervezet honlapján.

Júniusban a legtöbb, 40 millió + áfás szponzorpénzt az Aeroglobe Kft. kapta, amely cég már többször szerepelt a kifizetési listán. Emellett a Budaörsi Repülőteret is üzemeltető, régi repülős dinasztia által tulajdonolt családi vállalkozáshoz kapcsolódó másik családi cégnek, a Fly-Coop Kft.-nek is csurrant-csöppent némi pénz.

Tízmilliós támogatási szerződést kapott a Szerencsejáték-leányvállalattól a Skyward Tunnel Kft., amely tavaly mutatta be a katonai és polgári felhasználásra is alkalmas függőleges szélcsatornáját.

De egy másik érdekes adomány is volt, amelyet Schuster Lóránt kapott egyéni vállalkozóként. Schuster a P. Mobil mellett arról is híres, hogy korábbi cége 10 év alatt mindössze 187 ezer forint adót fizetett be az államnak, azonban most tízmillió forint ütötte a markát.

Ezenkívül még egy TRP Hungary Kft. nevű cég is kapott ötmillió forintot. Ez a cég korábban Truck Race Promotion Kft.-ként működött, és azzal a névvel is, több alkalommal jutott már szponzorációhoz.

Ennek a cégnek az egyik tulajdonosa Őry Tamás, míg másik a felesége, Szijjártó Sarolta, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter testvére. Ez a cég 2019-ben oldalanként egymillió forint közpénzért írhatott tanulmányt egy versenypályáról.