Milliós tiszteletdíjat kap Kiss-Rigó László püspök egy milliárdos bevételű alapítványtól

A Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) megalakulása óta már több mint egymilliárd forintnyi állami támogatást kapott. Az alapítvány kilenc kuratóriumi tagjából négyen lemondtak tiszteletdíjukról, így a többiek, köztük Kiss-Rigó László szeged-csanádi katolikus püspök, évente osztoznak az évi 70 millió forintos juttatáson - közölte a 24.hu.

A Magyar Turisztikai Ügynökség 68 millió forintos támogatást ítélt meg az MKA-nak Tokaj-Hegyalja desztináció kertörökségének és kertpotenciáljának stratégiai tárgyú tudományos mű megalkotása és a kapcsolódó előterjesztés előkészítő anyagának elkészítése címen. Az érdekesség az, hogy Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, az MKA egyik kuratóriumi tagja is. Az MTÜ-t megkérdezték az összeférhetetlenségről, de nem kaptak választ.

Az MKA válaszában elmondta, hogy a feladatuk jelenleg a felmérés fázisában van, és a végleges darabszám az érintett kertekről még nem adható meg. Az MKA nem válaszolt arra, hogy a tudományos mű publikálásra kerül-e, és hogy várhatóan milyen terjedelmű lesz.


Az alapítvány finanszírozását 2021-ben a Lechner Tudásközpont Kft. kezdte meg, a tört évre 415 millió forint támogatást kaptak. 2022-ben még nagyjából 190 millió forint támogatás érkezett innen, majd szeptember 14-től az Építési és Közlekedési Minisztérium finanszírozta az alapítványt. A 2023-as támogatásokról az MKA eddig 225 millió forint finanszírozásról számolt be, ebben még nincs benne a turisztikai ügynökség által megítélt 68 milliós támogatás. Az MKA eredménykimutatása szerint 2022-ben az alapítvány bérköltsége 188 millió forint volt, a kuratóriumi tagok pedig összesen 70,68 millió forint tiszteletdíjat kaptak.

Az MKA kilenc kuratóriumi tagja közül négyen, Guller Zoltán, Kieselbach Tamás Ákos, Herczeg Ágnes és Dévényi Gergely lemondottak a tiszteletdíjukról, így az öt tag, Fekete Albert tájépítész, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Rosivall László Ferenc orvos, Vály Judit Gabriella, az Euroleasing vezérigazgatója és Vincze Attila tájépítész osztozik a maradék juttatáson. Fejenként havi 1 millió 178 ezer forintot kapnak.