Mit mondhatott neki Putyin? - durva dolgokra számít Orbán a következő két hónapban egy nyilvánosságra került levél alapján

Orbán Viktor Moszkvai Látogatása: Levél az Európai Tanács Elnökének

Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben Moszkvába látogatott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt. A látogatást követően Orbán levelet írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, amelyben összefoglalta a megbeszélés tartalmát. Az ukrán Jevropejszka Pravda lap megszerezte és nyilvánosságra hozta a levelet, amely július 5-i dátummal került elküldésre Michelnek és az Európai Tanács többi állam- és kormányfőjének.

A Moszkvai Tárgyalások Tartalma

A levélben Orbán Viktor kiemelte, hogy látogatása alatt nem tett semmilyen javaslatot és nem nyilvánított véleményt az Európai Tanács vagy az Európai Unió nevében, és az ezzel ellentétes állításokat alaptalannak nevezte.

A Putyinnal folytatott megbeszélésről szólva Orbán arról számolt be, hogy az orosz elnök hozzáállása a frontvonalbeli helyzethez jelentősen eltér Volodimir Zelenszkij ukrán elnök értelmezésétől. Putyin nem említette az orosz veszteségeket, ugyanakkor az ukrán veszteségeket havi 40-50 ezer katonára becsülte, és megdöbbenését fejezte ki Zelenszkij tűzszüneti javaslatának elutasítása miatt.

Orbán szerint Putyin hajlandó lenne megfontolni egy olyan tűzszünetet, amely nem szolgálná az ukrán erők rejtett átcsoporosítását és átszervezését. Emellett Oroszország csak a 2022 áprilisában Isztambulban folytatott tárgyalásokon elfogadott feltételekhez hajlandó hozzájárulni, különösen a dokumentum ötödik pontjához, amely meghatározza az Ukrajnának nyújtandó nemzetközi biztonsági garanciákat.

Európai Békekezdeményezés

A levél szerint Moszkva kész a véleménycserére a Kína és Brazília által felvetett békejavaslattal kapcsolatban is, amely béketárgyalásokat ír elő Oroszország és Ukrajna között, de nem ragaszkodik Ukrajna területi integritásához és szuverenitásához. Orbán Viktor úgy véli, hogy Európának békére van szüksége, és a békekötés esélye csökken, amiatt, hogy a diplomáciai csatornák el vannak zárva, és nincs közvetlen párbeszéd a felek között.

Az ellenségeskedések fokozódása és az emberi áldozatok számának gyors növekedése miatt fogy az idő. Orbán arra figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül megállítani ezt a folyamatot, akkor a következő két hónapban drámaibb veszteségek és katonai események lesznek a fronton.

Stratégiai Autonómia és Európai Vezető Szerep

A levél végén Orbán arra is kitért, hogy az Egyesült Államok a következő hónapokban esedékes választási kampány miatt nem lesz képes politikai vezető szerepet vállalni ebben a kérdésben. Ezért meg kell fontolni egy európai kezdeményezés elindításának lehetőségét a stratégiai autonómia jegyében.

Orbán Viktor levele rávilágít a jelenlegi geopolitikai helyzet bonyolultságára és az Európai Unió szerepére a békefolyamatban. A magyar miniszterelnök szerint Európának aktívabb szerepet kellene vállalnia a békekötés elősegítésében, különösen az Egyesült Államok jelenlegi belpolitikai helyzetének fényében.