Nagytakarítás indult? -Orbán mélyen hallgat a családja volt cégeinek bedőléséről

Vadai Ágnes, a Honvédelmi DK-s árnyékminiszter, egy cikkre hivatkozva arról kérdezte Orbán Viktort, hogy szerinte előre megfontoltan döntik-e be az Orbán-család volt cégeit.

Az Orbán-család volt cégeivel kapcsolatos kérdésre Kövér László házelnök válaszolt, elutasítóan. Kiemelte, hogy a kérdés nem esik a kormányzati feladatkörbe, ezért visszautasításra került. Az indoklásban Kövér László arra hivatkozott, hogy az alkotmány és az országgyűlési szabályzat nem engedi a kérdés tárgyalását a kormányhoz, illetve a kormánytagokhoz tartozó ügyekben, mivel azok nem tartoznak az ő hatáskörükbe. A lapban megjelent cikkben felvetett kérdés így nem felelt meg az országgyűlési szabályoknak, ezért a házelnök elutasította a kérdést.

A cikk arról szólt, hogy a korábbi Orbán-családhoz kötődő vállalkozások anyagi nehézségekkel küzdenek, és ez a probléma a felszámolás szélére sodorja az új tulajdonos anyacéget is. A jelenség hátterében szerepel egy pillangó-effektus vagy dominó-hatás, ami komoly aggodalmakat vet fel az érintett vállalkozások jövőjét illetően.