Vége a készpénznek - sokak számára fájdalmas információk láttak napvilágot

A magyarországi bankkártyákkal végrehajtott nagy összegű vásárlások száma és értéke látványos ütemben növekedett. Az MNB statisztikái szerint a 2022-es év első kilenc hónapjában közel 275 ezer olyan vásárlási tranzakciót regisztráltak, amelynek értéke meghaladta az egymillió forintot. Ez közel 75%-os ugrás az előző év azonos időszakához képest, amikor 157,3 ezer ilyen tranzakciót regisztráltak.

Az egy tranzakcióra jutó átlagos összeg is emelkedett a nagy összegű kártyás vásárlásoknál. Az MNB adatai szerint a nagy összegű vásárlási műveletek összértéke az év első három negyedévében már meghaladta a 900 milliárd forintot, ami több mint a duplája az egy évvel korábbinak.

Érdemes megjegyezni, hogy a nagy összegű kártyás vásárlások részesedése a teljes kártyás forgalomban továbbra is alacsony. Az egymillió forint feletti tranzakciók darabszám szerinti részesedése mindössze 0,1%, míg a százezer és egymillió forint közöttieké is csak 0,7%. A legnagyobb szeletet továbbra is a legfeljebb tízezer forintos értékű vásárlások adják, ami a mobilfizetéses technológia gyors terjedésével és az elfogadói hálózat bővülésével továbbra is dominálhatja a kártyás tranzakciókat.