Elképesztő bejelentés: Magyarország nukleáris megállapodást kötött Japánnal

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.

„A legbiztonságosabb, legolcsóbb, legkiszámíthatóbb és legkörnyezetbarátabb módja a nagy mennyiségű villamosenergia-előállításnak, ami feltétlen szükséges gazdaságaink növekedéséhez az elkövetkezendő időszakban.”


Szijjártó fontos előrelépésnek minősítette a két ország együttműködését a meglévő blokkok élettartamának meghosszabbításában, aminek az előkészítése már zajlik Pakson. Mindez elengedhetetlenül szükséges a versenyképesség fenntartása, illetve Magyarország esetén a rezsicsökkentés vívmányainak megőrzése szempontjából is.

„Együtt fogunk működni a kis teljesítményű, kis helyigényű nukleáris reaktorok technológiai fejlesztésében. Ez forradalmi változást hozhat a világ energiaiparában. Ha sikerül véglegesíteni azokat a technológiákat és rákapcsolni a hálózatra, akkor Magyarország érdekelt lesz ennek a technológiának az alkalmazásában.”

A miniszter arra is kitért, hogy vízügyi együttműködési megállapodást is aláírtak, ennek célja, hogy a szektor rendkívül fejlett hazai szereplői meg tudjanak jelenni Japánban, és hogy Magyarország is profitálhasson a területen felhalmozott japán tapasztalatokból.

„Alapvető cél a környezetet kímélő, azonban a gazdaság és különösen a mezőgazdaság működését megkönnyítő, hatékonnyá tévő vízgazdálkodás. Az e területen fontos technológiák pedig most kiemelt részét fogják képezni az együttműködésünknek.”

Szijjártó a Magyarországon beruházó japán vállalatok vezetőivel is egyeztetett, és jó hírnek nevezte, hogy tavaly rekordot döntött az országba irányuló magyar export, ami elérte az egymilliárd dollárt. A japán cégek a tizedik legnagyobb beruházók Magyarországon, körülbelül 50 ezer embernek adnak munkát, és a mostani tárgyalásokon az érintettek nagyjából 150-200 millió eurónyi beruházási szándékról számoltak be az autó-, az elektronika- és az élelmiszeriparban.