Nem akármire bukkantak: gyermekszegénység elleni 400 milliós program felháborító részleteit mutatjuk....

Az "Esély a gyermekeinknek" nevű gyermekszegénység elleni 400 milliós program egyik kiemelkedően fontos része a "Jelenlét Ház" elképzelt intézményhálózat. Ám Hadházy Ákos friss Facebook posztja alapján ez a projekt kevésbé tűnik sikertörténetnek, mint inkább a pazarlás és a hatékonyság hiánya példája.

A politikus saját tapasztalatai alapján osztotta meg a közönséggel, hogy noha a Mizserfa (Kazár) nevű faluban található Jelenlét Ház nyitvatartási időben volt, mégsem talált senkit az intézményben, noha a helyi honlap szerint nyitva kellene lennie hétfőn 10-től 16 óráig. Ez csupán egy része annak a sokkoló felismerésnek, hogy az EU-s pénzek, amelyeket a gyerekszegénység elleni harcra szántak, valójában nem érték el a tervezett célt.

Hadházy rámutat arra, hogy a 400 millió forintos keretösszeg mindössze a Salgótarjáni járásra vonatkozik, és országszerte összesen 14 milliárd forintot használtak fel hasonló programokra. Ám az eredmények messze elmaradnak az elvárttól és a szükségletektől.

Az intézkedések láthatóan nemhogy a gyerekek érdekeit szolgálnák, hanem sokkal inkább a bürokrácia és a hivatali folyamatok ápolását tűzték ki célul. Példaként említi, hogy az egyik gyermekesély stratégiai dokumentum 82 oldalas és alig tartalmaz valós tartalmat.

A köztisztviselők által végrehajtott intézkedések sem nyújtanak megnyugtató válaszokat a projekt hatékonyságával kapcsolatban. Az épületek felújítása és az intézmények üzemeltetése költségesnek és gyakran feleslegesnek bizonyulnak.

Hadházy úgy véli, hogy a programoknak szilárd alapokra és valós intézkedésekre kellene épülniük, nem pedig a látszatot kellene szolgálniuk. A valós eredmények és hatékony intézkedések helyett sokszor csupán üres frázisok és papíralapú tevékenységek jellemzik ezeket a kezdeményezéseket.

A politikus szavaiból az átláthatóság és a számadatok iránti igény is árad, amelyek segítenének megérteni, hová tűntek a milliárdok és hogyan lehetne hatékonyabban támogatni a rászoruló gyermekeket és családjaikat.

A projektek valós hatékonyságát és eredményességét illetően még sok kérdés marad megválaszolatlanul, de Hadházy Ákos további posztokban ígér részletesebb információkat és elemzéseket a témában, hogy jobban megérthessük az elköltött források sorsát és a programok valós hatását.