Nem akármit adtak át Karcagon: mi mindenre jó 4 milliárd forint....

### Karcag új gyöngyszeme: A Sámándob életre kel

Karcag városa, a Nagykunság szívében, egy rendkívüli kulturális és művészeti központtal gazdagodott, amely a közösség szellemi találkozóhelyévé válik. A 2015-ös milánói világkiállításon debütáló, majd hazánkba szállított és gondosan felújított magyar pavilon, most Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ néven nyílt meg újra. Varga Mihály pénzügyminiszter, aki maga is karcagi születésű, büszkén jelentette be ezt a fejlesztést, amelyet az ország egyik legmegfelelőbb helyszínének nevezett.

A pavilon, amely a Sámándob néven vált ismertté, egyedülálló történelmi és kulturális örökséget képvisel, amely Karcag városának méltó jelképévé vált. Varga Mihály beszédében kiemelte, hogy Karcag, mint a Nagykunság fővárosa, az ősi kultúrák találkozóhelyeként és a magyarság közép-ázsiai gyökereinek megjelenítőjeként történelmi jelentőséggel bír.

A Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ átadása egy hosszú távú beruházás eredménye, amely a város arculatát és életét hivatott formálni az elkövetkező évtizedekben. Szepesi Tibor, Karcag polgármestere szerint az épület nem csupán egy beruházás eredménye, hanem értéket és élményt is kínál a város lakóinak és látogatóinak.

A pavilon eredeti célja sztyeppemúzeum létrehozása volt, de végül egy modern konferenciaközponttá alakult át, ami új funkcióval tölti meg az épületet. A beruházás összköltsége a tervezett 2,3 milliárd forintról végül meghaladta a 4 milliárd forintot, ami a felújítási és átalakítási munkálatok komplexitását tükrözi. A költségek növekedése ellenére a projekt fontos lépés a város kulturális és társadalmi életében.

A Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ nem csupán egy épület; ez egy olyan tér, ahol a múlt és a jövő találkozik, ahol a karcagiak és a régió lakói egyaránt részt vehetnek kulturális, művészeti és tudományos rendezvényeken. A Sámándob, mint kulturális központ, reményt ad arra, hogy Karcag városa a jövőben is fontos szerepet tölthet be a régió, sőt az ország kulturális életében.