Nem viccel: Tárgyalása után, a bíróság előtt írt át egy Orbán plakátot a jogvédő aktivista

Heindl Péter az elmúlt években folyamatosan „javítgatja” a kormányzati plakátokat, amely miatt az ügyészség folytatólagosan elkövetett rongálás vádjával indított ellene eljárást. Heindl szerint azonban csak a véleménynyilvánítási szabadságát gyakorolta, és szerinte maguk a plakátok törvényellenesek.

A Pécsi Törvényszék másodfokon döntött az ügyben, hogy kinek a tulajdonát rongálta meg Heindl, és bizonyítási eljárást nyitottak a sértett azonosítására. Heindl szerint az egész eljárás abszurd, mivel véleménye szerint a kormányzati plakátok valójában pártüzeneteket közvetítenek és aránytalanul befolyásolják a közvéleményt.

Az ügyben a vádlott már korábban is felmentést kapott, de az ügyészség most ismét eljárást kezdeményezett, és Heindl most arra kéri a törvényszéket, hogy kérjenek előzetes döntéshozatalt az Európai Unió Bíróságától.


Heindl Péter mellett mások is küzdenek a kormányzati propaganda ellen, például a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is megtámadta a kormány szuverenitásvédelmi konzultációját és plakátkampányát, mert szerintük azok sértik a hazai jogrendet.

Pécsen is hasonló problémák merültek fel, ahol hirdetőoszlopok eltávolítására került sor az ellenzéki vezetésű önkormányzat kérésére, hogy kevesebb legyen a „gyűlöletkeltő plakát”. A városnak ezzel el kell fogadnia a bevételcsökkenést, viszont reményeik szerint kevesebb politikai propaganda lesz a városban.