Nemzetközi botrány: Név szerint üzent Orbán Viktornak az orosz parlament

A visegrádi négyek csúcstalálkozójára reflektálva Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője üzent Orbán Viktornak és a többi európai országnak. A V4 legfelsőbb szintű vezetőinek közös találkozóját tegnap tartották, ahol számos kérdést vitattak meg, köztük olyanokat is, amelyekben eltérő álláspontok merültek fel.

A Visegrádi Négyek (V4) csoportja Közép-Európa négy országát fogja össze: Csehországot, Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát. Az együttműködésük politikai, gazdasági és katonai területen erősödött az EU-tagságuk alatt. Céljuk a régió fejlődésének elősegítése, közös érdekek képviselete az EU-ban, valamint a regionális stabilitás és biztonság erősítése.

Orbán Viktor a találkozót követő sajtótájékoztatón kifejezte, hogy bár Magyarország nem támogatja fegyverrel Ukrajnát, és azonnali tűzszünetet tartana kívánatosnak, egy esetleges orosz győzelem esetén félti országát attól, hogy közös határa legyen Oroszországgal, hivatkozva a múltbeli tapasztalatokra.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagált Orbán kijelentésére, hangsúlyozva, hogy Oroszország semmilyen veszélyt nem jelent, és azoknak az államoknak sem, amelyek nem ellenségesek Oroszországgal szemben. Kiemelte, hogy az ezzel kapcsolatos félelmek alaptalanok.

Az orosz-ukrán háború második évfordulója nemrég volt, és a konfliktus továbbra is folytatódik. Az ukrán részről érkező hírek lesújtóak, míg Oroszország leállítja a benzinexportot március elsejétől, ami érdekes helyzeteket teremthet a kontinensen.

Ezek az események tovább fokozzák a feszültséget az európai országok között, és kiemelik az Oroszországgal kapcsolatos különböző nézeteket és aggályokat. A V4 tagállamok és más európai országok közötti párbeszéd és együttműködés jelentőségét hangsúlyozzák a régió stabilitása és biztonsága érdekében.