Kiderült: Kínai állami óriásbankok felé adósodott el Magyarország a Vodafone megvétele miatt

### A Vodafone magyarországi ügyletének finanszírozásában kínai bankok is részt vettek

A magyar telekommunikációs piac egyik legfontosabb eseménye volt a Vodafone Magyarország részleges állami és a 4iG csoport általi megvásárlása. A tranzakció finanszírozásában jelentős szerepet vállaltak kínai bankok, amelyek globális szinten is meghatározóak a pénzügyi szektorban.

A Telex értesülései szerint a magyar állam és a magánsektor közötti adásvétel során az állam által kiadott és a 4iG által használt finanszírozásban kínai "policy bankok" is részt vettek. Ezek a bankok, bár hivatalosan kereskedelmi bankokként működnek, fontos szerepet játszanak Kína gazdasági és fejlesztési céljainak előmozdításában.

A Vodafone ügylet finanszírozásában részt vevő négy kínai bank közül hárman – az ICBC (Industrial and Commercial Bank of China), a CCB (China Construction Bank) és a BOC (Bank of China) – világszerte ismertek nagy mérlegfőösszegük és befolyásuk révén. Ezek a bankok nem csak Kínában, hanem globálisan is kulcsszerepet játszanak a nemzetközi pénzügyi tranzakciókban.

A magyarországi ügylet kapcsán a Telex információi szerint a finanszírozásban részt vevő kínai bankok mellett a JP Morgan, valamint más nemzetközi és regionális pénzintézetek is szerepet vállaltak. A tranzakció jelzi a kínai bankok növekvő befolyását és érdeklődését a közép- és kelet-európai régió iránt, amely egyre inkább fontos szereplővé válik a kínai külpolitikában és gazdasági stratégiában.



A finanszírozás lebonyolításában kulcsfontosságú volt a magyar állami Eximbank közvetítő szerepe, amely lehetővé tette a szükséges források bevonását a piacról. A tranzakcióban részt vevő kínai bankok jelenléte nem csak a Vodafone ügylet finanszírozását tette lehetővé, hanem megerősítette Magyarország és Kína közötti pénzügyi és gazdasági kapcsolatokat.

A jövőbeni kötvénykibocsátások és hosszabb távú finanszírozási megoldások tekintetében kérdés marad, hogy a kínai és más nemzetközi bankok milyen szerepet fognak játszani. A Vodafone ügylet példája rámutat arra, hogy a nemzetközi pénzügyi intézmények, beleértve a kínai bankokat is, fontos szerepet kívánnak és képesek vállalni a régió gazdasági fejlesztésében.