Orbán család mérleg: 15 évvel ezelőtt még csak néhány tíz millió forintnyi céges jövedelem... ma már milliárdok

Az Orbán család vagyona lassan eléri a százmilliárdot: Orbán Győző és Tiborcz István is szárnyal

Az Orbán család fő bevételi forrását már nem a bányabizniszből nyeri, hanem a Tiborcz István cége által termelt profitból. Tavaly a BDPST Zrt. összesen közel 22 milliárd forintos nyereséget hozott össze, szemben a Dolomit Kft. rekordot jelentő, több mint 2 milliárd forintos profitjával.
Egyre gyorsuló ütemben gazdagodik Orbán Viktor családja. Míg tíz-tizenöt évvel ezelőtt a miniszterelnök családtagjai legfeljebb néhány tízmillió forintnyi céges jövedelemre tettek szert, addig mostanában rendre évi 2-3 milliárd forint bevételük van ilyen forrásból – írja a G7.

Mint arra felhívják a figyelmet, korábban egyértelműen az Orbán-bányák növelték a családi vagyont, az elmúlt években azonban már a fiatalabb generáció befektetései hozzák a nagy pénzt. Orbán Győző jól kihasználta a 2022-ben kedvező piaci helyzetet, és a miniszterelnök édesapjának tulajdonában lévő Dolomit Kft. közel volt a 6 milliárd forintos árbevételhez.

Ezzel sikerült túlszárnyalni a 2021-es, rekordot jelentő árbevételt, ami először lépte át az 5 milliárd forintot. 2022-ben a profit ugyancsak rekordszintre emelkedett, és átlépte a 2 milliárd forintot. Ez nagyon magas, közel 35 százalékos nyereségrátát jelent, ami ágazati összevetésben is kiugró. Ezt az összeget teljes egészében kifizették a tulajdonosoknak, Orbán Győzőnek valamivel több mint egymilliárd forint jutott.

Kulcsszerep hárul Tiborcz Istvánra
A legnagyobb pénzeket azonban nem a bányabiznisz, hanem Orbán Viktor vejének, Tiborcz István üzletei hozták a családnak. Tiborcz cége, a BDPST Zrt. 2022-ben összesen közel 22 milliárd forintos nyereséget hozott össze.

A cikk szerint ugyan Tiborcz István a BDPST előző két évben összehozott, összesen közel 34 milliárd forintos nyereségéből nagyon szerényen alig több mint 2 milliárd forint osztalékot vett ki, a közelmúltban így is jóval nagyobb volt az ilyen forrásból származó jövedelme, mint a miniszterelnök szüleinek és testvéreinek. Az előző négy esztendőben Tiborcz cégei összesen 6,6 milliárd forint osztalékot fizettek, míg a család idősebb tagjainak csak 3,6 milliárdos osztalékjövedelme volt. A leadott beszámoló alapján a cég nettó összértéke már meghaladja a 40 milliárd forintot.

Nyitókép: Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó (első sor, b3), lányai, Flóra, Róza és Ráhel (első sor b, b2, b4), fia, Gáspár (első sor, j2), édesapja, Orbán Győző, édesanyja, Orbán Győzőné, és veje, Tiborc István (második sor, j-b) 2018. május 10-én az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol újra miniszterelnökké választották Orbán Viktort. Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

rtl / ind ex