Orbán meglépte - Már meg is jelent az alkotmánymódosítás - érdekes a szövege

Orbán Viktor személyesen nyújtotta be azt az indítványt, amely szűkítené a köztársasági elnök jogkörét a későbbi kegyelmi ügyek elkerülése végett.

Az indítványt a parlament honlapjára csütörtök késő este tették közzé, az Orbán Viktor által megadott indoklás szerint a vita körülöttük minden magyar számára záródjon le megnyugtató módon.

Az alkotmánymódosítás értelmében a köztársasági elnök az egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja.


Orbán Viktor korábban délután jelentette be, hogy megtalálta a megoldást arra, hogyan lehet elejét venni annak, hogy a köztársasági elnök kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén kegyelmet adhasson egy elítéltnek. Az új megoldás a kegyelmi jogkör szűkítésével érkezik, nem pedig az elnök jelölése egy új kegyelmi gyakorlására alkalmas személyre.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója korábban más megoldást vetett fel, úgy nyilatkozott, hogy nem zárkóznak el attól, hogy törvénymódosítást hoznak arról, hogy a kegyelem indoklása nyilvános legyen a jövőben. Azt is elmondta, hogy tiszteletben tartják a köztársasági elnök döntését, amelyért tartják felelősnek a közfelháborodást kiváltó kegyelmi ügyért.