Óriási a baj: Összejött elegendő szavazat a petícióhoz, ami elvenné Magyarország szavazati jogát az Európai Tanácsban

Az Európai Parlament (EP) elfogadta a szükséges 120 képviselő aláírását a finn néppárti EP-képviselő, Petri Sarvamaa petíciójához, amely a szavazati jog megvonását szorgalmazza Magyarországtól az Európai Tanácsban. Az EP napirendre fogja tűzni a szavazást a kérdésben.

Sarvamaa javaslata szerint az Európai Parlament határozatban szólítja fel az Európai Bizottságot vagy az EU Tanácsot, hogy állapítsa meg, Magyarországon tartósan és komolyan sérülnek az uniós értékek. Ez esetleg a hetes cikkelyes eljárás részeként akár Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséhez is vezethet bizonyos intézményekben, például az Európai Tanácsban.

A petíció célja Sarvamaa állítása szerint nem az, hogy nem értene egyet Magyarország szavazásával a Tanácsban, hanem az, hogy azzal vádolja Magyarországot, hogy "túszul ejtette a többi 26 tagállamot" bizonyos döntésekkel, mint például az Ukrajnának nyújtott segély vagy szankciók kérdésében.

Bár az EP döntése nem lesz kötelező érvényű, és inkább politikai deklaráció, az esemény jelzi a feszültséget az Európai Unión belül a jogállamiság és az értékek kérdésében, különösen Magyarország és az uniós intézmények között. A finn képviselő a petíciójával azért próbál nyomást gyakorolni, hogy kormánya változtasson álláspontján, és tartsa tiszteletben az uniós értékeket és jogállamiságot.