Óriási botrány: Titokban emelték, majd visszadátumozva tették közzé a miniszterek fizetését

A miniszterek és államtitkárok illetményéről szóló adatlapokat titokban emelték, majd titokban és visszadátumozva tették közzé a kormány.hu-n, állítja a 24.hu. A hírportál január elején közérdekű adatigényléssel fordult a minisztériumokhoz, hogy felderítse a miniszterek fizetésének pontos összegét.

A 24.hu szerint az adatlapok pénteken, február 2-án kerültek fel a kormányzati honlapra, de december 31-i dátummal, valószínűleg a vagyonnyilatkozati időszakba ütemezve, amikor több száz dokumentum mögé rejtve kerülhettek az oldalra. Mivel a miniszterek és államtitkárok illetményét nem jogszabály szabályozza, hanem a miniszterelnök határozza meg, az illetmények titkosításával nehéz kideríteni, mennyit keresnek az állami vezetők.

A titkolózás nem véletlen volt: a lap szerint nemcsak a Belügyminisztériumban, hanem az összes minisztériumban 17,5 százalékkal emelkedett az összes államtitkár és miniszter illetménye. Ez azt jelenti, hogy az államtitkárok havi 1 975 000 forint helyett mostantól havi 2 321 000 forintot kapnak, míg a miniszterek illetménye 2 633 000 forintról 3 095 000 forintra emelkedett. Ezen illetményemelés mértéke meghaladja a KSH legutolsó, novemberi adataiban szereplő, átlagosan 14,1 százalékos béremelkedést.


A lap rámutat arra is, hogy új információként derült ki, hogy Lantos Csaba, az energiaügyi miniszter is csatlakozott az 5 millió forintos illetményű miniszterek exkluzív klubjához, amelyet korábban Nagy Márton és Csák János alkotott.