Óriási botrány: Unatkozó tinédzser hekkelte meg a DK-t - nem akármi jelent meg az oldalukon

Szombaton feltörték az Újpesti Szervezet Demokratikus Koalíció (DK) honlapját. Az oldalon egy ideig csak a hekker üzenete jelent meg, egy lobogó román zászló kíséretében, valamint egy link egy adatbázisfájlhoz, amely tartalmazta az oldalról ellopott több mint kétezer emailcímet.

A weboldalt feltörő hekkerrel sikerült kapcsolatba lépni, aki anonim módon, cseten válaszolt néhány kérdésre arról, hogy ki ő, illetve hogyan és miért támadta meg a párt honlapját, és miért publikálta a tőlük ellopott adatokat.

A szombati eset hasonlóságokat mutat egy tavalyi támadással, amikor valaki meghekkelte az Igazságügyi Minisztérium fogyasztóvédelmi portálját. Az üzenet, román zászló és a letölthető fájlban szereplő adatok ugyanazok voltak mindkét esetben. A hekker állítja, hogy nem ő volt az elkövető az előző támadásnál, csak lemásolta az akkor használt módszert.

A hekker nem mutatott tudatosságot abban, hogy melyik oldalt támadta meg, és azt állítja, saját maga lopott el felhasználói adatokat, beleértve az oldal adminisztrátoráét is. Az adatok gyűjtéséhez egy "info stealert" nevű kártevő programot használt, amely a gépre települve gyűjti az áldozatok felhasználóneveit és jelszavait. A programot emailen, hirdetésekben és YouTube-videók alatt terjesztette.

A hekker szerint több tízezer magyar ember már megnyitotta ezt a kártevőt, beleértve a támadott oldal adminisztrátorát is, így könnyen hozzáférhetett az oldalhoz. Az elkövető azt állítja, hogy még mindig hozzáférése van az egyik vezető politikus emailfiókjához, és ezt bizonyítandó, küldött egy képet egy belső emailről.


A hekker 18 év alatti, és állítása szerint az elmúlt években többször beszéltünk már olyan hekkerekkel, akik kiskorúak voltak. A mostani elkövető is ezt erősítette meg, hozzátéve, hogy "nincs rá indok", hogy miért támadta meg a párt honlapját, csak unatkozott.

A hekker a BreachForums és a Cracked.io nevű fórumokon aktív, és azt állítja, vannak "emberei", akikkel megosztja tudását. Azt is mondja, nem tervez további károkozást, és a letölthető adatok között nincsenek érzékeny információk.

A DK honlapját szombat este először elérhetetlenné tették, majd "Az oldal karbantartás alatt!" felirat jelent meg rajta. A párt a történtekről hétfőn nyilatkozott, közölve, hogy feljelentést tesznek az informatikai támadás miatt.