Óriási botrány: pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás szembeni fellépés hiánya miatt büntették meg Mészáros Lőrinc szuperbankját

Az MNB pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatokat azonosított az Erste Bank és az MBH Bank esetében, és ennek kapcsán bírságot szabott ki rájuk. A vizsgálatok során kiderült, hogy a bankok hibákat követtek el a gyanús esetek bejelentése, valamint belső ellenőrzési és információs rendszerük szűrési gyakorlata terén. Ezek a hiányosságok azonban nem befolyásolják az intézmények megbízható működését.

Az MNB három banknál – az Erste Bank Hungary Zrt., az MBH Bank Nyrt. (korábban MKB Bank Nyrt.) és a CIB Bank Zrt. – végzett témavizsgálatot a pénzmosási kockázatok és az azokra adott válaszok ellenőrzésére. A vizsgálat 2022. január 1-jétől a lezárásig terjedt.


Az Erste Bank és az MBH Bank esetében az MNB hiányosságokat állapított meg a védelem és az eljárásrend terén, valamint elmaradtak az érintett ügyletek forrására vonatkozó információk beszerzésében. A CIB Bank esetében azonban nem tártak fel jogsértést, ezért az eljárást végzéssel megszüntették.