Óriási győzelmet hirdetett Orbán Viktor - Kaptunk egy ajánlatot, azt elfogadtuk

Az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői rendkívüli EU-csúcson megállapodtak az Európai Unió többéves pénzügyi keretének (MFF) felülvizsgálatában, beleértve az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást is. Orbán Viktor magyar miniszterelnök először fenyegetett vétóval, de végül elfogadta a megállapodást.

A tárgyalások középpontjában Ukrajnára szánt támogatás kérdése állt. Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az uniós pénzek előbb-utóbb Ukrajnába kerülhetnek, és tartottak attól is, hogy túl hosszú távon, ellenőrizetlenül adnak pénzt Ukrajnának. Végül elfogadtak egy olyan megállapodást, amely magában foglal egy ellenőrző mechanizmust, valamint garanciát arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába. Az Ukrajnának nyújtott segélyeket az első év végén újratárgyalják, majd a második év végén az egész kérdést újra átgondolják a következő időszak uniós költségvetésével összefüggésben.

A megállapodás részeként a tagállamok elfogadták az Európai Unió költségvetésének felülvizsgálatát, beleértve az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást 2027-ig. A pénzügyi támogatást az Európai Bizottság évente jelentést készít, amit az Európai Tanács megvitat, majd két év múlva, ha szükséges, az Európai Tanács felkérheti a bizottságot a támogatás felülvizsgálatára.


A magyar kormány eredeti javaslata, hogy az uniós költségvetéstől független alapból segítsék Ukrajnát, majd egyhangú szavazással döntsenek az éves támogatásról, nem kapott támogatást a többi tagállamtól. A most elfogadott megállapodás szerint az Ukrajna-eszköz kiegészítéseit és módosításait nem egyhangú szavazással, hanem minősített többséggel döntik el az Európai Tanácsban, így egy tagállam sem vetózhatja meg azokat.