Ösztöndíj program: több száz egyiptomi hallgató tanulhat Magyarországon

Kövér László és Hanafi Gebali találkozója az Országházban

Kövér László, Magyarország Országgyűlésének elnöke, fogadta Hanafi Gebalit, az egyiptomi képviselőház elnökét egy hivatalos látogatás keretében az Országházban. A találkozóról az Országgyűlés Sajtószolgálata adott közre információkat.

Kiemelt stratégiai partneri viszony

Kövér László kiemelte, hogy Magyarország Egyiptomot kiemelt stratégiai partnernek tekinti a közel-keleti és észak-afrikai régióban. Hangsúlyozta, hogy mindkét ország szuverén és nemzeti érdekeket képviselő külpolitikát folytat, és szoros együttműködést tudnak kialakítani. A vallási és kulturális tolerancia, valamint a családi értékek tiszteletének fontosságát emelte ki.

Biztonsági kérdések és Európa stabilitása

Kövér László elismeréssel szólt Egyiptom szerepéről az Észak-Afrikai térség stabilizálásában, hangsúlyozva, hogy Egyiptom kulcsszereplő a régió biztonságának fenntartásában. Európa biztonsága szempontjából kiemelte, hogy az Észak-Afrikai stabilitás fontos tényező.

Politikai és gazdasági kapcsolatok erősítése

A házelnökök sikertörténetként említették a magyar-egyiptomi parlamenti és gazdasági kapcsolatokat. Kövér László büszkén említette, hogy az elmúlt évtizedben jelentős növekedés volt tapasztalható a két ország közötti külkereskedelmi kapcsolatokban, valamint különböző együttműködési területeken, mint például a mezőgazdaság, hadiipar, turizmus és vasúti kocsik gyártása terén.

Orosz-ukrán konfliktus és közös álláspont

A tárgyaláson Kövér László és Hanafi Gebali egyetértettek abban, hogy a jelenlegi orosz-ukrán konfliktusban az azonnali tűzszünet és politikai tárgyalások megkezdése a kulcsfontosságú. Mindkét politikus hangsúlyozta, hogy a konfliktus megoldása csak a tárgyalóasztalnál lehetséges.

Gazdasági és kulturális együttműködés

Hanafi Gebali köszönetét fejezte ki Magyarországnak a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram által nyújtott lehetőségekért, amelyen keresztül több mint 200 egyiptomi hallgató tanulhat Magyarországon. Ezen kívül Egyiptom kéri Magyarország támogatását az Európai Unió általi elismerés és a program költségeinek kompenzálása tekintetében.

Gázai fegyveres konfliktus és regionális stabilitás


Hanafi Gebali beszélt arról is, hogy Egyiptom minden erőfeszítést megtesz a gázai fegyveres konfliktus megállítása érdekében, és ebben a regionális stabilitás fenntartásában kérik Magyarország segítségét.

A találkozó hangsúlyozta a két ország közötti szoros együttműködést politikai, gazdasági és kulturális területeken, valamint közös álláspontjukat a regionális és globális kérdésekben.